Місто

Житомирські ковалі хочуть подарувати місту залізну підкову вагою 250 кг

16 June 2017, 18:07

Знайомтесь - це Ігор Забродський. Шість років тому чоловік зібрав вправних майстрів заліза та молота й відкрив на околиці Житомира кузню. Чоловік розповідає: попри те, що навчався на юриста, та навіть працював за професією, потяг до мистецтва переміг.

«Я ніколи не думав, що можу бути художником, творити, робити художню ковку. Я зараз малюю, на мені художня робота, а мої хлопці - майстри втілюють її у життя», - каже голова ГО «Ковалі Полісся» Ігор Забродський.

У серці кузні по один бік - розпечений метал, іскри, гуркіт, по інший – готові ковані вироби. Серед останніх – 250-кілограмова підкова близько 4 м заввишки та два метри завширшки.

«Ми вирішили створити символ, який буде до вподоби всім - це символ добробуту, радості, сімейного затишку і надії на краще майбутнє», - розповідає чоловік.

Пан Ігор зізнається: а починалося усе із подарункових підков для малечі.

«Починали з маленької підкови, ми хотіли подарувати дітям на свято підкови, там їх до 150 штук було. А потім прийшли до висновку, що паралельно можна створити проект, який би був для всіх», - зізнається Ігор Забродський.

Чоловік ділиться: над виготовленням мега-підкови працювали три місяці. Хтось робив квіти, декоративні елементи, хтось таблички, а от саму підкову кував Ярослав Хомич. Нині майстер на іншому об’єкті, тому поспілкуватися із ним нам не вдалося. Разом із тим, каже автор проекту Ігор: це не замовлення, а подарунок і неабикому – місту та житомирянам.

«Ми вже готові її подарувати, справа залишилась за мером - прийняти і знайти місце, де її вмонтувати», - говорить Ігор Забродський.

Чоловік показує можливі ділянки встановлення підкови щастя: біля кінотеатру «Україна», або ж біля фонтану на майдані Соборному. Запевняє: підкова легка у монтуванні, має каркасну та міцну основу.

«Має всі об’єднані точки, ми помістили підкову у постамент, аби вона була міцно закріплена. Вона не боїться вітрових навантажень, головне добре зафіксувати її в землю. Ми передбачали усі нюанси: фіксували і символ Житомира, і всі художні елементи, вони теж зафіксовані міцно, щоб не було вандалізму», - ділиться голова ГО «Ковалі Полісся» Ігор Забродський.

Врешті, коли та де саме з’явиться житомирська підкова щастя запитуємо у мера міста Сергія Сухомлина.

«Зараз архітектура підготує свої пропозиції, думаю, що ми це питання обговоримо із громадськістю. Опублікуємо варіанти на сайтах і зробимо інтернет голосування. Я думаю, що упродовж місяця, двох тижнів ми все опублікуємо і цього часу буде достатньо», - зазначив мер Сергій Сухомлин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі