Місто

Біля Свято-Михайлівського собору в Житомирі відкрили пам’ятник митрополиту Іларіону

23 June 2017, 16:36

23 червня біля Свято-Михайлівського собору в Житомирі відкрили пам’ятник видатному церковному діячу – Івану Огієнку, який переклав на українську мову Біблію. Гранітний митрополит Іларіон заввишки більше двох метрів нібито виходить із церкви зі святим письмом у руках. Таким його задумали скульптор Василь Фещенко та архітектор Валерій Головатенко, які носили ідею створення пам’ятника близько 20 років.

«Сто років тому перший пам’ятник у Житомирі побудований за народні гроші - Пушкіну, через 1100 років - Огієнку. Цей проект ціни не має. Попередньо стартова ціна була близько 60 тисяч доларів, це у 2000 році. Але ми це все мінімізували, нам люди допомагали, давали матеріали. Зроблений пам’ятник із запорізького граніту, 2,3 м фігура та 70 (см) постамент», - розповідає архітектор Валерій Головатенко.

А от проспонсорував виготовлення та встановлення пам’ятника підприємець Олександр Медведюк. Чоловік зізнається: на такий крок його підштовхнув скульптор Василь Фещенко.

«Вирішив вкласти кошти у цей пам’ятник, завдячуючи Фещенку Василю Івановичу, скульптору. Увіковічнити пам’ять видатної людини, громадського, політичного та церковного діяча. Іван Огієнко багато працював на благо України, переклав Біблію, якою на сьогоднішній день ми користуємось», - ділиться меценат Олександр Медведюк.

Попри дощ, на відкриття пам’ятника зібралися більше сотні людей. Серед них як представники міської та обласної влади, духовенства, так і дослідники життя та діяльності митрополита. Зокрема гість з Києва – Микола Тимошик - розповідає про його вклад в творення української України.

«135 років як він народився, 100 років тому, як видана книжка під назвою «Українська культура», яка вийшла мільйонним тиражем за розпорядженням Петлюри. 55 років тому лондонці, які не знали наші синьо-жовті кольори, а саме у таких кольорах було обрамлення дивовижної Біблії. Мені б дуже хотілося, щоб до цього пам’ятника приходили багато українців, щоб вони очищувалися, щоб вони ставали українцями. Але мені здається, що найкращим пам’ятником Огієнкові буде читання його текстів та прагнення стверджувати українську Україну», -  каже доктор філологічних наук Микола Тимошик.

Появу пам’ятника Огієнку мер міста називає духовним фундаментом.

«Огієнко для української нації - це духовний фундамент, це дійсно перший крок до відродження Житомира. Наступний пам’ятник Ольжичу, який вже буде встановлений здебільшого за фінансування з міського бюджету. Відкрити сквер плануємо до Дня Незалежності», - говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Після молебню у соборі церковнослужителі освятили пам’ятник та відзначили його творців патріаршими нагородами.

Нагадаємо, в 2010 році пам’ятник Івану Огієнку відкрили на його малій батьківщині, в селищі Брусилів  Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, проект рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради про надання згоди Житомирській обласній організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури на встановлення біля Свято-Михайлівського кафедрального собору пам’ятника Іванові Огієнку (митрополиту Іларіону) опублікували ще влітку 2014 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі