Місто

Житомир відзначає День Конституції: квіти, хода з оркестром та лекторій під відкритим небом

28 June 2017, 13:37

Вранці 28 червня більше сотні житомирян розпочали відзначення Дня Конституції із покладання квітів до пам’ятників та меморіальних дошок у центрі Житомира. Урочистою ходою люди пройшли вулицею Великою Бердичівською від пам’ятника Тарасу Шевченку, покладаючи квіти до погруддя Івана Франка, меморіальних знаків В’ячеславу Чорноволу та Михайлу Грушевському, до майдану Корольова. На майдан житомиряни спільно із фольклорним ансамблем національного обряду «Родослав» виконали державний гімн України.

«Якщо буде кожен і чиновник, і рядова людина дотримуватись цих законів, то набагато краще стане жити»,- впевнений один із учасників ходи житомирянин Валерій Березівський.

Відзначення Дня Конституції продовжиться на майдані Корольова. Впродовж усього дня тут проходитимуть майстер-класи, презентації та виставки. «Родзинкою» стане лекторій під відкритим небом за участю відомих журналістів, громадських діячів: Юрія Макарова, Олеся Донія, Андрія Кокотюхи, Віктора Мойсієнко, Олени Галагузи

«Ми ставили перед собою ціль - трансформацію формату святкування. Відійти від просто офіційних заходів та концертів до національно-патріотичного виховання, як би це пафосно не звучало. І до навчальних проектів. Тобто, ось сьогодні буде лекторій. Ми запросили людей, які розбираються в різних питаннях. Письменників, популярних людей. Для того, щоб вони поділились своїми знаннями, своїми думками. І на кожній локації ми намагались зробити щось цікаве про ту людину, якій кладуть квіти. Бо важливо пам’ятати цих людей. Це стовпи нації, які усе своє життя поклали на те, щоб вона розвивалась. Окрім цього має бути низка заходів, які мали би піднімати обізнаність українців. А обізнаність про історію веде до патріотизму і шани до своєї держави», - розповідає заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

«Мені дуже сподобалась сама ініціатива житомирського управління культури відзначити День Конституції своєрідним лекторієм просто неба. Мені здається, що цей приклад варто підтримати і варто поширити в інші регіони. Завдання нинішнього лекторію і людей, які приїхали - показати як будувалась українська державність, як складно відбувався цей процес. З іншого боку, що необхідно змінювати, покращувати для того, щоб українці не лише до Дня Незалежності ставились із позитивом, а й ставились позитивно і до Дня Конституції. І тут нам доведеться ще працювати і працювати», - каже екс-народний депутат України Олесь Доній.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі