Культура

Худкерівник Житомирського драмтеатру: Нам не вистачає балетних артистів, тому танцює навіть оркестр

3 July 2017, 16:02

Житомирському академічному українському музично-драматичному театру імені Івана Кочерги не вистачає балетних артистів, тому під час вистав танцюють навіть оркестранти.

Про це на червневій прес-конференції, присвяченій закриттю 73 театрального сезону, розповіла художній керівник театру, Заслужений діяч мистецтв України Наталія Тімошкіна.

«Проблема з молоддю, особливо з балетом. Звертаюся до всіх, в тому числі до міського керівництва. Якщо у нас є училище культури і мистецтв з відділом хореографії, якщо в університеті Франка є відділення хореографії, держава тратить гроші на навчання студентів, то держава повинна якось відслідковувати, куди йдуть люди і бюджетні гроші. Життя складне, і випускники всім курсом по контракту виїжджають в Китай, Туреччину та інші країни. В Україні та Житомирі зокрема нікому працювати», - розповідає худкерівник.

Зі слів Тімошкіної, в 2016 році в драмтеатр не прийшов жоден балетний актор, ще дві балетні актриси пішли в декретну відпустку, і на час вистав адміністрації доводиться  брати на півставки студентів, щоб «якось підтримувати балет».

«Це добре, хай жінки народжують, але повинен хтось і приходити. Це велика проблема. У мене танцює весь театр, в тому числі вокалісти і оркестр», - розповіла Наталія Тімошкіна.

Зі слів художнього керівника, в цьому сезоні в Житомирський драмтеатр прийшли два нових актори – режисер музичних спектаклів Микола Барановський з Києва та випускник Рівненського інституту (вочевидь, мова йде про Рівненський Державний гуманитарний університет – ред.) Володимир Вербельчук, які удвох грають бурсаків - Халяву і Тиберія Горобця.

«Це їх перші ролі, їх дебют», - зазначає худкерівник.

За даними Наталії Тімошкіної, наразі в Житомирському драмтеатрі  нараховується 70 акторів, середній вік яких - 25-45 років.

Як повідомляв Житомир.info, система електронних закупівель ProZorro поставила Житомирський академічний український музично-драматичний театр імені Івана Кочерги у жорсткі рамки, через що актори нерідко докуповують одяг та декорації за власний кошт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі