Події

У житомирській поліції розповіли про випадки, коли підозрюваних у тяжких злочинах суд відпускає під домашній арешт

29 August 2017, 14:38

За останні два роки в ГУНП у Житомирській області назбиралося п’ять гучних справ, у яких особи, які вчинили тяжкі злочини, зокрема і вбивства, досі розгулюють на свободі. Позаяк, суд змінив останнім запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт. Більше того, деякі підозрювані по цим справам й досі продовжують скоювати злочини, відчуваючи свою безкарність.

Про це 29 серпня розповів заступник начальника слідчого управління ГУНП в Житомирській області Володимир Богатков.

«Коли особа злочинця, яка встановлюється у ході розслідування, це здебільшого особи, які раніше були неодноразово засуджені, відбули не один десяток років у місцях позбавлення волі і в цих випадках змінюється запобіжний захід тримання під вартою, на запобіжний захід не пов’язаний з позбавленням волі. А саме: цілодобовий домашній арешт чи просто домашній арешт. Проблема, яка нівелює спільну роботу оперативних підрозділів, органів слідства, експертних установ, прокуратури», - каже заступник начальника слідчого управління ГУНП в Житомирській області Володимир Богатков.

Як приклад, Володимир Богатков згадує справу підозрюваного у вбивстві житомирянина, який перебуваючи під домашнім арештом скоїв крадіжку.

«Весною цього року було вчинено вбивство на території Житомирського району. Спільними зусиллями вбивство було розкрито, особу було затримано, обраний запобіжний захід тримання під вартою.Після цього неодноразово термін тримання під вартою продовжували, тому що велося слідство, експертизи. Кримінальне провадження з обвинувальним актом скеровано до суду. В подальшому, змінюється запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт. Через деякий час слідчому надходить повідомлення, що особа намагається вчинити самогубство. Ця ж особа, яка повинна була знаходитись під домашнім арештом. Спільними зусиллями з управлінням патрульної поліції запобігли самогубству. Було обрано цілодобовий домашній арешт, після цього знову змінюють запобіжний захід. З цілодобового на домашній арешт у нічний час. Тобто, особа, яка підозрюється у вбивстві отримує право протягом дня знаходитись серед інших людей і покидати межі свого місця проживання. Після цього, цю ж особу знову затримують в іншому місті під  час вчинення крадіжки, у той час коли вона повинна перебувати за місцем проживання. Слідчий його затримує і йому обирається чомусь запобіжний захід не пов’язаний з позбавленням волі - домашній арешт», - розповідає заступник начальника слідчого управління ГУНП в Житомирській області.

Разом із тим, правоохоронець наводить приклад іще одного резонансного вбивства жертвою якого стала жінка похилого віку. Володимир Богатков каже: встановили особу злочинця, оголосили йому підозру, обрали запобіжний захід тримання під вартою. Як тільки злочинця ізолювали, знайшлися й свідки, які почали активно давати свідчення проти затриманого. Проте, коли у суді підозрюваному міняють міру запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт, свідки відмовляються від показів, а робота слідчих зводиться нанівець.

«Крім цього, грудень 2016 року - вбивство. Особа була похилого віку, детальним оглядом встановили, що причина смерті - удушення. Протягом півроку збирали докази, проводили слідчі, розшукові дії, встановили особу, яка скоїла злочин. Оголосили підозру, запобіжний захід тримання під вартою. В червні відправили кримінальне провадження до суду. В липні йому змінюють запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт. До того ж тут ситуація така, що були свідки, які після того, як підозрюваного ізолювали почали давати викривальні свідчення. Тому, що особа авторитетна серед того кола мешканців села. Спілкуючись із прокуратурою, яка підтримує державне обвинувачення в суді надходить інформація, що свідки знову перестають іти на контакт і давати викривальні свідчення. Вплив на свідків відбувається, через зміну того запобіжного заходу і надання особі (ред. підозрюваному) контактувати із тими свідками», - ділиться заступник начальника слідчого управління ГУНП в Житомирській області Володимир Богатков.

Зрештою, заступник начальника слідчого управління ГУНП в Житомирській області Володимир Богатков зазначає: не має права критикувати, або ж впливати на рішення суду. Однак, запевняє: розслідувати справи іще з більшою прискіпливістю, щоб працівники феміди не мали підстав для зміни запобіжного заходу підозрюваним у тяжкому злочині.

«Дехто говорить про те, що у нас після такого опускаються руки - ні, не опускаються. Навпаки, з’являється більше завзятості і бажання робити і розслідувати так, щоб завтра не було взагалі ніяких підстав відпускати особу, підозрювану у вчиненні тяжкого злочину», - зазначає заступник начальника слідчого управління ГУНП в Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, 7 липня патрульні поліцейські та рятувальники намагалися зняти із пішохідного мосту чоловіка, який видерся на його споруди. За кілька днів до цього підозрюваному у вбивстві суд змінив міру запобіжного заходу із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі