Культура

200 житомирських школярів за 5 днів опанують музичні інструменти і хоровий спів та виступлять з симфонічним оркестром

30 August 2017, 14:20

Опанувати хоровий спів, вивчити 6 пісень чотирма мовами та навчитися грати на двох музичних інструментах, маючи лише 5 днів - усе це можливо, доводять житомирські дітлахи. У Житомирі 200 школярів віком від 11 до 15 років, більшість з яких досі не вчилися у музичних школах, стали учасниками Міжнародного музичного табору Music Camp International.

Після двох днів, проведених у таборі, вони діляться враженнями.

«На інструментах я ніколи не грала, нот я теж не знаю. Цей інструмент називається орф. Дуже цікавий інструмент, мені дуже подобається на ньому грати. Я не очікувала, думала, це буде дуже тяжко, але така методика легка. Я навіть не очікувала», - розповідає учениця школи №5 Альбіна Черкавська.

«Цікаво, специфічно так, але дуже класно. Тут не вчать як у всіх інших закладах, не вчать теорію, а одразу ж переходять до практики, розповідають зовсім трішечки теорії і переходять до практики», - розповідає учасник музичного табору Віктор Наумчук.

З понеділка хлопці та дівчата навчалися основам хорового співу та грі на музичних інструментах під керівництвом американського диригента Констанції Фортунато, яка кілька десятків років тому розробила авторську методику з експрес-навчання дітей музиці та хоровому співу. І тепер під час дитячих музичних таборів спеціально підготовлені педагоги впродовж тижня допомагають звичайним школярам вперше заграти на музичному інструменті.

«У нашому таборі дітки вчаться на скрипці, віолончелі, флейті, гітарі, на такому інструменті як хендчаймси, золоті дзвіночки, орфи», - розповідає викладач музичного табору Ігор Дем’яник.

«Здавалося б, такі дуже нетрадиційні інструменти, складні для опанування, але ми працюємо так, щоб діти не концентрувалися на тому, що це важко, тому під час гри ми опановуємо з гарним настроєм, сміхом. Ми точно знаємо, що у кожної дитини вийде все», - посміхається викладачка музичного табору Світлана Турченко.

Авторка проекту Констанція Фортунато, яка вже 14 років поспіль влаштовує музичні табори в Україні, зізнається, вона не ставить на меті виховати за тиждень музикантів, головне завдання педагогів показати, що усі діти – обдаровані, і розкривати свої таланти гуртом їм простіше, ніж поодинці.

«Вони - надзвичайні. Я щиро вірю, що коли ви робите дитину центром навчального процесу, то вона відгукуються на це і дуже швидко навчається. Моя методика базується на тому головному принципі, що всі діти - талановиті. Я дивлюсь на цих дітей і я вірю, кожна дитина має музику всередині, і моє завдання не з'ясовувати те, чи вони музичні, а дізнатися, наскільки вони музичні та навчити їх. Я не просто стою на сцені і кажу їм, що робити, я спускаюся до дітей і допомагаю їм різними шляхами для того, щоб вони розкрили в собі голос, і всі наші вчителі працюють за такою методикою», - розповідає керівник музичного табору Констанція Фортунато.

За 14 років проект вже побував у Києві, Одесі, Львові, Вінниці, Черкасах, Запоріжжі, Чернівцях, Стрию, його учасниками стало 15 тисяч українських дітей, втім музичний табір у Житомирі був під загрозою зриву, розповідають представники громадської організації «Житомир, зроби голосніше!»

«Зібрати діток у Житомирі було надзвичайно важко, тому що ми попали у період канікул. Ми телефонували усьому світові, просили прийти. І на певний період часу ми навіть хвилювалися, що кемп зірветься. І коли вже був кінець серпня, ми набрали майже 300 діток і ми вже відмовляли», - розповідає співорганізатор музичного табору у Житомирі Людмила Зубко.

«Одною складовою проектів є інклюзивна складова, і коли дітки можуть зібратися і здорові, і діти з інвалідністю і спілкуватися, вони допомагають один одному, вони спілкуються, вони знаходять нових друзів і надзвичайно це приємно», - зазначає співорганізатор Оксана Давиденко.

2 вересня новоспечені музиканти у супроводі симфонічного оркестру дадуть гала-концерт на сцені Житомирського муздрамтеатру ім.Кочерги, відвідати який запрошують усіх охочих. Безкоштовні запрошення можна отримати у приміщенні «Львівської майстерні шоколаду».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі