Місто

Осінній призов у Житомирі: фінзабезпечення строковиків і контрактників, відповідальність за ухилення від служби

25 October 2017, 18:58

За жовтень-листопад 2017 року Житомирський об’єднаний міський військовий комісаріат має призвати близько 60 юнаків призовного віку.

Про це в інтерв’ю Житомир.info розповів заступник військового комісара - начальник відділення комплектування Житомирського об’єднаного міського військового комісаріату В’ячеслав Томашевський 25 жовтня. За його словами, призовники неохоче приходять за повістками, ба більше – деяких доводиться шукати.

«Завдання нам стоїть призвати близько 60 чоловік до Збройних Сил та Національної Гвардії. Відповідно до Указу Президента України, призиваємо від 20 до 27 років. Служба триває 18 місяців для тих, хто не має вищої освіти. Ті, хто має вищу освіту (спеціаліст, магістр) служитимуть 12 місяців. На даний час з Житомира та Житомирського району призвано 30 - 35 військовослужбовців. Люди за повістками приходять неохоче. Шукаємо, вручаємо повістки. Є люди, які бажають, самостійно приходять, але їх меншість. Переважну більшість людей доводиться шукати. Вони не хочуть іти до Збройних Сил проходити строково-військову службу. Причини які? Війна на Сході, хоча строковиків до зони АТО ніхто не відправляє», - розповідає В’ячеслав Томашевський.

Разом із тим заступник військового комісара наголошує – призовники, яким надійшла повістка, повинні з’явитися до військового комісаріату.

«Громадяни призивного віку 20 - 27 років мають в десятиденний термін з початку призову, тобто, з 1 жовтня 2017 року, з’явитися самостійно, незважаючи на те, що повістка не прийшла. З’явитися до військового комісаріату для уточнення облікових даних, проходження медичної комісії. Але таких дуже і дуже мало», - каже Томашевський.

Окрім цього, військовий зазначає: ухиляння від проходження строкової служби карається законом.

«Відповідно до статті 335 ККУ «Ухилення від призову на строково-військову службу» карається обмеженням волі на строк до 3 років. Дві справи передані до прокуратури, чекаємо рішення, щоб потім висвітлити у ЗМІ. Щоб люди розуміли, що може бути через ухилення від призову», - зазначив В’ячеслав Томашевський.

Що ж до контрактників, то тут, каже заступник військового комісара, хлопці вмотивовані як національною ідеєю, так і гривнею.

«З початку року з Житомира та Житомирського району призвали на контрактну військову службу близько 150 людей. За жовтень 10-12 людей вже підписали контракт і пішли у військові частини. Військовослужбовці за контрактом отримують мінімально 7 тис. Грн. У залежності від вислуги, від посади, військового звання сума збільшується. Контрактники, як ви розумієте, проходять службу в зоні АТО. Не всі 100%, але заїжджають, виїжджають. Грошове забезпечення для тих, хто перебуває на передній лінії – це плюс ще 10 тис. грн до тих 7 тис. грн, що вони отримують. Друга лінія – 4,5 тис. грн. Строковик – грошове забезпечення до 200 грн. Але в нього ж, як кажуть, повний пакет - харчування, речове майно. Іще, за громадянами, які офіційно працевлаштовані на даний час, і призиваються до Збройних Сил України, під час дії особливого періоду, зберігається середньомісячна заробітна плата», - сказав заступник військового комісара - начальник відділення комплектування Житомирського об’єднаного міського військового комісаріату В’ячеслав Томашевський.

Зрештою, щоб призовники не жахалися та йшли служити до лав ЗСУ, зізнається В’ячеслав Томашевський, проводять агітаційні та роз’яснювальні заходи.

Нагадаємо, у вересні прес-служба Міноборони повідомляла про те, що з 1 січня 2018 року посадові оклади військовослужбовців збільшаться учетверо, а виплата за військове звання – у рази.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирський навчальний центр ВДВ перейшов на нову систему харчування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі