Влада

Робоча група з активістів та депутатів з'ясовуватиме, хто передав ліс на околиці Житомира у приватну власність

10 November 2017, 15:56

10 листопада жителі мікрорайону «Паперова фабрика» зустрілися з представниками міської влади та житомирського картонного комбінату, щоби обговорити питання масової вирубки лісу, який відділяє їхні будинки від промислової зони і захищає від шкідливих випарів підприємств.

На відміну від учорашніх виступів на сесії, які в основному стосувалися екології, сьогодні активісти вирішили підняти питання землі під лісом, який вирубують. Зокрема представник ініціативної групи Олексій Васьковський заявив, що у нього є документи, які доводять, що ця земля насправді належить місту, але раніше її незаконно передали у приватну власність.

«У голови гаражного кооперативу є пакет документів про те, що земля, про яку йде мова, належить Житомиру з 1991 року. Те, що «накосячили» попередники Сергія Івановича, ми зараз розгрібаємо. На вкраденій у Житомира землі нині твориться екологічне свавілля», – розказав житель мікрорайону «Паперова фабрика» Олексій Васьковський.

Депутат міської ради Іван Мартинчук, який опікується цим округом, говорить, що сам намагався з’ясувати, чия насправді це земля і яким чином вона потрапила у приватні руки.

«Я хотів цей ліс зробити рекреаційною зоною для громади. Коли почав подавати документи ще в 2015 році, мені дали офіційну відповідь, що місто не має права виділити жодної копійки, бо по-перше, це не територія міської ради, а по-друге, це приватна власність під садівництво»,  – зазначив Мартинчук.

Заступник генерального директора житомирського картонного комбінату Олександр Палашкевич не розуміє, чому у всіх своїх бідах жителі мікрорайону «Паперова фабрика» звинувачують саме їх. Адже вони придбали лише дві ділянки з 126 розподілених. Та й на них вони збираються звести склад для зберігання дерев’яної тріски.

«Землі були виділені фізособам в 2010 році рішенням Житомирської райдержадміністрації. Житомирська районна рада наступного скликання і громадські групи протестували проти цього рішення, але воно було визнане законним, що дало можливість власникам цих ділянок їх перепродати. Ми вже купили не в тих, кому були виділені ці ділянки. Вони вже були перепродані. Ми придбали дві ділянки, на яких хочемо влаштувати склад тріски. Там не буде викидів – там буде лежати дерев’яна тріска. Решта ділянок не наші, ми до них не маємо відношення», – розказав Палашкевич.

За словами чоловіка, вони й самі були проти, коли ці ділянки віддавалися під будівництво, бо не хотіли сусідів, які постійно скаржитимуться.

«Ми самі боролися за те, щоби їх повернути у власність громади. Ви ж самі розумієте, людина купить цю ділянку для забудови, почне будувати будинок, а потім скаже, що йому заважає труба нашого комбінату. Труба котельні Житомирського картонного комбінату, яка там стоїть з 1965 року. І він буде писати скарги в усі інстанції, так як зараз пише ініціативна група», – додав представник картонного комбінату.

Міський голова Сергій Сухомлин повідомив, що за результатами цієї зустрічі створять робочу групу, яка й шукатиме вихід з ситуації, що склалася.

«За результатами сьогоднішньої зустрічі буде сформована робоча група, куди увійдуть депутати міськради, представники комбінату та ініціативної групи. Крім того, ведеться протокол зустрічі, все, що ви говорите,  записується. Нам необхідно сформувати список претензій та розбіжностей і тих пунктів, по яких вже досягнуті якісь домовленості. Після цього ми підписуємо цей протокол і він буде основою для наступної зустрічі з керівництвом комбінату», – зазначив мер.

Нагадаємо, 9 листопада після виступу жителів мікрорайону на сесії Житомирської міськради, Сергій Сухомлин запропонував влаштувати зустріч представників міської влади, ініціативної групи жителів мікрорайону з керівництвом комбінату.

Як повідомляв Житомир.info, житомиряни збиралися прийти на сесію, щоби розказати депутатам про «екологічне лихо» в районі паперової фабрики.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі