Місто

Бургер на сніданок – у Житомирі продемонстрували, чим незабаром харчуватимуть учнів 1-4 класів

15 December 2017, 14:04

Бургер на сніданок - таке ноу-хау учням початкових класів у житомирській 21-й школі запропонували вперше. Третьокласники здивовані.

«Бутерброд схожий на бургер тільки тут друга начинка. Тут було масло, була зелень та м’ясна котлета. Дуже смачно», - розповідає третьокласник Роман Харченко.

«Годують усіх дітей супами, кашами, а цей сніданок незвичний», - говорить учень Микола Симонов.

Таке меню коштує 8 грн. Це на 5 гривень дешевше від традиційних каш, які раніше пропонували школярам, але дітям така їжа подобається більше.

«Новий закон про освіту, який вступив в дію 27 вересня поточного року не передбачає безкоштовне харчування учням 1-4 класів. Але ми все ж вдячні міській владі, які не відмовилися від безкоштовного харчування за рахунок міського бюджету 1-4 класів. Вивчаючи досвід західних країн Європи, їхню культуру сніданків, ми переглянули та провели експерименти в п’яти наших закладах, що дітям більше подобається їсти на сніданок. Ми це і запропонували, на вартість 8 грн, нову формулу сніданків», - пояснює начальник управління освіти Житомирської міської ради Валентин Арендарчук.

Дітей годуватимуть не тільки бутербродами, переконують кухарі. Розробляючи меню харчування намагалися урізноманітнити

«Це приблизне двотижневе меню, ми його зовсім змінили. Один день - це буде бутербродик, другого дня - це буде омлетик, третього дня - це буде чудовий шніцель, лапшевник з творогом, творожна запіканка з рисом. Смачні напої, родзинки, сухофрукти, кавові напої, соки, чай з лимоном. Класно. Я сама мама і хочу, щоб мої діти їли», - розповідає завідувач виробництвом їдальні Олександра Медведєва.

«Тут немає хімічних домішок, як кажуть без ГМО. Котлета парена, нічого смаженого, у нас дієтичне харчування, у нас усе просмажується у шафах, все корисне для дітей» - переконує медичний працівник ЗОШ №21 Христина Пашкевич.

Нововведення додало роботи кухарям, але вони радіють, що діти більше не залишають їжу на тарілках, а з апетитом з’їдають все.

«Безумовно є свої складнощі у цьому меню. З точки зору господарки, щоб зварити кашу потрібно налити водичку, закинути крупу і розмішати. Для того, щоб зробити бутерброд потрібно спекти булки, маслом намазати, зелені додати, розрізати, котлетку запекти, вкласти її туди, прикрасити, зробити, запакувати, подати - це нам набагато складніше, аніж зварити кашу. У цьому є свої складнощі. Але, разом із тим, дивлячись на те, як дітки це гарно їдять - це додає якогось бажання працювати, що воно не йде у смітник, воно все з’їдається», - розповідає приватний підприємець Ірина Красавчикова, яка більше 12 років харчує школярів.

З нового року таке харчування запропонують у всіх школах Житомира, але останнє слово буде за батьками.

«Якщо батьки скажуть, що ми не хочемо, адже батьківське слово вирішальне, тому що вони краще знають своїх дітей, вони спостерігають за своїми дітьми протягом дня, можливо комусь потрібне більш дієтичне харчування, ми будемо пропонувати, щоб керівники спільно з батьківською громадськістю вирішили, якщо вони будуть доплачувати до восьми гривень 6 грн, ми будемо харчувати їх щодо виконання натуральних норм 90 - 95%», - зазначила заступник начальника управління освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Як повідомляв Житомир.info, житомирські дитсадки також переходять на нове вдосконалене меню: з 1 січня 2018 року маленьких вихованців годуватимуть більш різноманітними та корисними стравами.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Освіта школа харчування 
Матеріали по темі