Культура

​У Житомирі презентували книгу Романа Лілеї та відкрили фотовиставку Леоніда Шевчука

22 January 2018, 11:07

Переповнена глядацька зала та тепла атмосфера спілкування. В Житомирі автор та виконавець власних творів Роман Лілея представив свою першу збірку поезії "Не знаю я, чи мають квіти душу…".

Книга побачила світ наприкінці 2017 року і саме в Житомирі відбулась її перша презентація. До збірки увійшли вірші, написані впродовж 2017 року.

Головними героями поетичних творів цієї збірки є квіти. Роман Лілея каже, що саме через них прагне показати різні характери людей, розкрити прекрасні людські риси, змалювати вічні цінності.

«Через красу квітів я хотів донести християнські цінності: цноту, вірність, порядність», - говорить автор.

Книга ілюстрована художницею Олександрою Бахіною. Олександра – сестра милосердя, пише ікони. Зізнається, що, спостерігаючи за творчістю Романа Лілеї, почала в графічній формі робити малюнки до його поетичних творів.

«Спочатку зробила замальовку до кількох віршів, згодом ­­– більше. І так проілюструвала всю книгу. Я намагалася, щоб мої малюнки доповнювали неповторність поетичних образів, втілених Романом Лілеєю. І якщо я змогла своєю творчістю донести до людей хоча б поняття "любов", яка розбиває ненависть, ворожнечу, злобу, то я вже не так мало зробила в цьому житті», - розповідає Олександра Бахіна.

В книзі "Не знаю я, чи мають квіти душу…" зібрані ліричні твори. Проте на презентації Роман Лілея знайомив глядачів не лише із цим жанром. У виконанні автора звучали патріотичні та гумористичні вірші. А ще пісні, його співана поезія. В свій час на ІІ фестивалі "Червона рута" в 1991 році в Запоріжжі Роман Лілея став лауреатом фестивалю: зал стоячи зустрічав його пісню "Вічная пам'ять". В 1992 році посів перше місце на Міжнародному фестивалі «Доля» в жанрі авторської пісні, також з піснею на духовну тематику про зруйновану капличку.

Сьогодні духовне і пісенне в житті Романа також йдуть паралельно.

«Музика і поезія - це засоби, подібні проповіді, щоб донести до людей слово Боже. Можна проповідувати слово, можна проповідувати поетичним словом, можна проповідувати за допомогою музичного інструменту: сопілки, флейти, гітари», - каже Роман Лілея.

Роман Лілея – це літературний псевдонім отця Романа. Проте перед глядачами на презентації своєї збірки отець Роман був у цивільному одязі. Це зроблено навмисно, каже він.

«Я хотів підійти до творчості без свого сану. В наш час ставлення до священика, як до вчителя, його сприймають як якогось агітатора, хто нав’язує іншу систему цінностей, якому безперечно треба довіряти і крізь призму його служіння дивитися на світ. Я хотів підійти до творчості без якогось упередження, просто спробувати достукатися до людських душ і посіяти в них вічну любов», - говорить автор.

В рамках презентації збірки Романа Лілеї в Домі української культури відбулася ще одна подія – відкриття виставки робіт фотомайстра Леоніда Шевчука. Знімки зроблені протягом 2017 року в урочищі Кип'яче, смт. Чоповичі Малинського району. На них зображений Ставропігійний жіночий монастир на честь Афонської ікони Божої Матері, засновником якого є отець Роман.

«На виставці представлені всього 15 фотографій, хоча їх в рази більше, – каже Леонід Шевчук. – Я – професійний фотограф, багато років займаюся фотографією, і мені чомусь здавалося, що я вже зняв все, що можна було. Але ж ні. Фотозйомка обителі – це нове відкриття, і мене і моєї творчості. Духовна тематика, вона особлива, відчувається позитив, немає напруги, а є свобода творчості».

Фотознімки жіночого монастиря стали основою для створення набору листівок із зображенням цієї обителі, які також вперше були представлені широкому загалу під час презентації поетичної збірки Романа Лілеї. З одного боку листівки - фото, з іншого ­– вірш Романа Лілеї. А ще автор представив аудіо диски зі своїми піснями та співаною поезією.

Ідея розповісти про творчість поета та співака належить житомирянці Олені Мухіній. Задум провести презентацію виник ще півроку тому, каже Олена.

«Саме тоді я вперше познайомилася із віршами Романа Лілеї. Була вражена багатогранністю його особистості та різножанровістю його творчості. Він торкається як ліричної, релігійної, так і патріотичної, гумористичної та дитячої тематики. До того ж, захопило те, як він описує окрему квітку. Тоді й виникла ідея зробити збірку віршів про квіти. Саме в Житомирі відбулася її перша презентація. Наступні міста, де проведемо ознайомлення зі збіркою, це Київ – там Роман Лілея проживає, та Чернівці – його мала батьківщина, де він народився», - розповідає житомирянка.

Під час презентації книги та відкриття виставки центральна зала Дому української культури була переповнена. На творчий вечір завітали письменники, художники, музиканти та співаки, серед яких житомиряни народний артист України Юрій Градовський та заслужена артистка України Ірина Шинкарук, відома актриса Марина Поплавська. Серед гостей був директор Житомирського коледжу культури і мистецтв ім. Івана Огієнка Микола Покропивний. Презентацію відвідали митрополит Житомирський та Новоград-Волинський УПЦ Никодим, ігуменя Ставропігійного жіночого монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері матушка Катерина. Підтримати Романа Лілею до Житомира приїхали сестри милосердя з київського лікарняного храму святителя Михаїла.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі