Здоров'я

​Кожен 4-й робітник підприємств Житомирської області вдихає пил та шкідливі сполуки, - лабораторний центр

1 February 2018, 16:53

На кожному четвертому робочому місці виробничих об’єктів Житомирської області перевищений вміст пилу та шкідливих речовин.

Про це за результатами перевірок у 2017 році написав сайт Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«Протягом 2017 року лабораторією здійснено 1478 досліджень повітря робочої зони на 95 виробничих об’єктах, під час яких виявлено 380 перевищень вмісту шкідливих хімічних речовин та пилу (25,7 %). Третина з них - це шкідливі хімічні речовини 1-2 класу небезпеки. Але найчастіше виявлялись перевищення вмісту пилу, особливо на робочих місцях в каменеобробній та гірничодобувній промисловості», - повідомив сайт держустанови 1 лютого.

У 99 % випадків перевищена концентрація шкідливих хімічних речовин на робочих місцях газоелектрозварників, досить великий відсоток у дорожніх працівників під час робіт з укладання асфальту, працівників котелень, що працюють на вугіллі, гальваників тощо, - зазначають лаборанти.

Також протягом року фахівці установи провели 1918 вимірів мікроклімату, з яких 23,3 % не відповідали нормативу: 122 виміри освітленості (10 з відхиленнями), 644 виміри шуму (186, або 28,9 % з перевищенням гранично допустимого рівня), 151 вимір вібрації, з яких 12 перевищують гранично допустимий рівень.

У лабораторному центрі зауважують, що за результатами атестації робочих місць, яка має проводитись не рідше 1 разу на 5 років, призначаються пенсії за віком на пільгових умовах.

Як повідомляв Житомир.info, за 9 місяців 2017 року фахівці більше 2 тисяч разів перевіряли якість повітря на території дитячих садочків, шкіл та лікувальних закладів у Житомирі та області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: забруднення екологія лабораторія  
Матеріали по темі