Влада

Державна судова адміністрація в Житомирській області віддала двом пов’язаним ФОПам майже 11 млн за ремонти. Розслідування

2 February 2018, 12:19

Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області без проведення відкритих торгів доручило ремонт судів двом фізичними особами-підприємцями: директору будівельної фірми з нульовим статутним капіталом та 83-річній пенсіонерці з села, за яку договори підписує інша людина. Про майже 11 мільйонів гривень «допорогів» та додаткових коштів, які їм дісталися – далі у матеріалі.

Півтора роки тому територіальне управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області активно почало ремонтувати суди. З вересня 2016 року на Prozorro ми знайшли 47 договорів про різноманітні ремонтні та реставраційні роботи, з них 1 закупівля проводилась методом відкритих торгів, 46 – так звані «допорогові», тобто, закупівлі робіт вартістю до 1,5 млн грн. На таких закупівлях замовник може самостійно визначати виконавця і публікувати на Prozorro звіти про укладені договори. Що і робить ТУ Державної судової адміністрації України в Житомирській області.

Найбільшу кількість угод, порівняно з іншими, уклали з двома ФОП: Перегудою Ніною Володимирівною (13 договорів) та Перегудою Володимиром Борисовичем (9 договорів). На двох вони отримали підрядів на майже 11 мільйонів гривень. І все це – допорогові закупівлі, на які не проводились відкриті торги. За даними проекту Z.texty, ці фізичні особи-підприємці - серед лідерів за обсягом коштів,отриманих від ТУ ДСАУ в Житомирській області.



Скріншот з сайту z.texty.org.ua – агрегатора даних про закупівлі, які були опубліковані на сайті Prozorro та порталі Tender.me.gov.ua.

5,4 мільйони отримала Перегуда Ніна Володимирівна.



Перелік угод, підписаних між ТУ ДСАУ в Житомирській області та ФОП Ніною Перегудою, сортованих за датою. Інформація з сайту z.texty.org.ua.

Договорів цієї ФОП з іншими підприємствами нам знайти не вдалося. Територіальне управління щонайменше за останні півтора роки – чи не єдиний її клієнт. Ніна Володимирівна Перегуда – мешканка села Вереси Житомирського району. З неофіційних джерел нам стало відомо, що у Вересах мешкає пенсіонерка з таким ім’ям. І їй вже 83 роки. Ця інформація підтвердилася сервісом розшифровки ІПН на сайті iGov.org.ua



Скріншот з сайту IGov.org.ua

Віком можна було б пояснити те, що угоди вона особисто не підписує. За неї це робить Перегуда В.Б., як і в 2016, так і в 2017 роках. Він підписується як «директор» фізичної особи-підприємця Ніни Перегуди.



Підпис Перегуди В.Б. під договором 14 грудня 2017 року, укладеним з Ніною Перегудою (ліворуч) та підпис Перегуди Володимира Борисовича під власним договором під 15 грудня 2017 року на ремонт Бердичівського міськрайонного суду

«Директор» ФОП Ніни Перегуди – Перегуда Володимир Борисович. Це інший стабільний підрядник теруправління ДСАУ в Житомирській області, прописаний у Житомирі. У жовтні 2016 року він взявся за поточний ремонт Попільнянського районного суду за 188 тисяч гривень, а нещодавно, в грудні 2017, підписав договір підряду на 1 млн 389 тисяч на капітальний ремонт частини Бердичівського міськрайонного суду. Всього за півтора роки він підписав з ДСАУ в Житомирській області угод на виконання робіт та отримав додаткових коштів за цими угодами на 5,5 мільйонів гривень. І знову ж – без проведення відкритих конкурсу.



Скріншот з сайту z.texty.org.ua

Володимир Борисович керує компанією з нульовим статутним капіталом СП «Житомир-Агробудсервіс». Компанія прописана за однією адресою з ФОП Перегудою Ніною Володимирівною у Вересах. Та й контактний номер телефону – той самий, що на закупівлях вказують ФОП Володимир Перегуда та ФОП Ніна Перегуда.

Щоправда, зв’язатися з підприємцями за вказаними ними контактними номерами журналістам не вдалося – мобільний номер телефону не дійсний, міський – не відповідає.



Скріншот сторінки профілю СП «Житомир-Агробудсервіс» на сайті аналітичної системи Youcontrol

Щоб дізнатися, чи запитувало теруправління ДСАУ в Житомирській області цінові пропозиції в інших підприємств і як шукали підрядника, ми написали інформаційний запит щодо деяких з цих закупівель. У відповіді нам пояснили, що діяли «відповідно до чинного законодавства», а цих підрядників обрали, бо в них «найнижча ціна та висока якість».



Відповідь ТУ ДСАУ в Житомирській області на інформаційний запит

Крім того, у юристів виникли питання до закупівель, за якими у цих ФОП замовляли окремі будівельні роботи на одних і тих же об’єктах.

«Відповідно до Закону про публічні закупівлі замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону. Якщо дивитися закупівлі Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області, то у 2017 році вони уклали ряд договорів з капітального та/чи поточного ремонтів по одному і тому ж об’єкту (приміщенню суду за однією адресою) без проведення конкурентних процедур. Загальна вартість таких послуг/робіт перевищує пороги, визначені Законом. Вказане наводить на думку, що може мати місце поділ предмету закупівлі таким чином, що не проводити відкриті торги. Як мінімум, це може потягнути за собою адмінвідповідальність за здійснення закупівель без визначеної процедури. Але якщо врахувати ще той факт, що договори укладались з одними і тим же приватним підприємцем або ж підприємцем з таким же прізвищем, то мова може вже йти про певні корупційні ризики. Щоб переконатися, що вказаний Замовник правильно визначив предмет закупівлі та не поділив його – ми звернулися до Держаудитслужби з проханням провести відповідний моніторинг-перевірку фактів укладення таких договорів», - заявила юрист громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак.

Публікація підготовлена в межах проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED.

Матеріал виготовлено за допомогою аналітичної системи Youcontrol

Як повідомляв Житомир.info, реконструкцію гімназії №3 у Житомирі проводять без тендеру: 69 млн грн отримала одна фірма.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДСА тендер ремонт ФОП розслідування  
Матеріали по темі