Влада

Мер Житомира поділився планами щодо будівництва в 2019 році сміттєпереробного заводу

27 February 2018, 16:27

Про будівництво сміттєпереробного заводу і біогазової станції у передмісті Житомира, перемовини стосовно якого провели з головами ОТГ, під час брифінгу 27 лютого розповів міський голова Сергій Сухомлин.

«Є проекти, які дійсно можуть об’єднати місто Житомир і ОТГ, які знаходяться навколо Житомира. Будівництво сміттєпереробного заводу - це дуже дорогий проект. Ми відпрацювали декілька варіантів будівництва заводу, вже є приблизна сума, на яку ми розраховуємо, є де взяти ці кошти. Це будуть кредитні, грантові кошти під будівництво цього заводу, але у будь-якому випадку це будуть кошти погашення кредиту, за рахунок коштів міського бюджету і за рахунок діяльності цього підприємства. У цьому проекті є складові, які протягом, приблизно 15 років, дозволяють повернути ці інвестиції. Для того, щоб здешевити для міського бюджету цей проект, було запропоновано об’єднаним громадам, які знаходяться навколо Житомира, приєднатися до цього проекту. Тут простий і прозорий розрахунок. Від кількості мешканців, які проживають у місті Житомирі і в громадах, пропорційно кожна громада може взяти участь у фінансуванні цього проекту. Тоді ми здешевлюємо цей проект для міської ради, і це дає можливість всім громадам, які приєднаються до проекту, надати своїм мешканцям послугу на рівні, яку ми всі разом затвердимо», - розповів Сергій Сухомлин.

Міський голова не конкретизував, які саме локації розглядаються під будівництво заводу.

«Зараз йде три варіанти розміщення цього заводу. Пропозиції були різні - від 35 млн євро від польських компаній до 120 млн доларів від іноземних фондів. Але я розумію, що ці проекти для нашого бюджету нереальні. Тому річ йде про суму від 7 до 11 млн євро, а більш точну суму ми можемо сказати, коли вже буде виготовлено техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) по цьому проекту», - сказав Сергій Сухомлин.

Міський голова зазначив, що на сесії міської ради 1 березня депутати розглядатимуть питання щодо виділення коштів на виготовлення техніко-економічне обґрунтування проекту, після виготовлення якого можна буде більш точно назвати суму, необхідну для реалізації проекту.

«По термінам ми плануємо 2-3 місяці після рішення сесії зробити ТЕО, оголошується тендер на будівництво і на проектування, і вже по документації ТЕО виготовляється тендерна документація, паралельно вирішується питання з землею для того, щоб на 2019 рік вийти на початок фінансування і будівництво цього заводу», - сказав мер.

Як повідомляв Житомир.info, 6 грудня 2017 на сайті міської ради був опублікований проект рішення щодо затвердження Програми про побутові відходи, яка передбачає будівництво сміттєпереробного заводу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин завод ОТГ  
Матеріали по темі