Фоторепортаж

​Житомирські викладачки показали, як зробити екологічну та дешеву побутову хімію. Фоторепортаж

12 March 2018, 19:00

Викладачки Житомирського агротехнічного коледжу 12 березня влаштували майстер клас «Розумна чистота», у якому розповіли, якими екологічними і дешевими аналогами можна замінити шкідливу магазинну побутову хімію.

Викладачі: хімії - Інна Насінник, економічної теорії - Олена Тржецяк та бухгалтерського обліку - Катерина Соботницька вдосконалили старовинні екологічні рецепти та прорахували їх вартість.

Запропоновані альтернативні домашні рецепти, за їх словами, абсолютно нешкідливі та не забруднюють навколишнє середовище, виготовляються зі звичайних продуктів і речовин, які є в кожному будинку і недорого коштують.


Одним з найнебезпечніших видів побутової хімії, за словами викладачок, є засоби для миття посуду. Вони не особливо токсичні, але постійно, по декілька разів на день потрапляють в їжу, бо важко відмиваються при митті посуду, навіть якщо посуд декілька разів омивається проточною водою. Щоб змити «хімію», посуд потрібно ополіскувати десятки разів. Замінити його можна домашнім засобом за 12 грн 75 коп. (за умови використання тари повторно), ось рецепт:

  • Мило господарське – 1 шматок,
  • Сода харчова- 250 гр.,
  • Вода – 2 склянки,
  • Гліцерин – 2 ст. ложки,
  • Ароматичне масло – за бажанням ( 10 – 15 крапель).

Спосіб приготування:

Мило натерти на дрібній тертці, додати 1 склянку води, збити. Додати ще склянку води і поступово в розчин додати соду та гліцерин, ароматичне масло. Ще раз збити - і засіб готовий. За консистенцією буде ближче до пасти.

До вказаного складу можна добавити гірчицю або заварну використану каву. Таким чином ми маємо три рецепти засобу для миття посуду.

Другим за шкідливістю є освіжував повітря, адже аерозолі викликають не лише алергічні реакції, а й головний біль, сухість в горлі та кашель. А замінити його можна абсолютно нетоксичним засобом, його склад: шкірка цитрусових, вода, горілка та пляшка – розпилювач.

Спосіб приготування:

Шкірку від цитрусових помішаємо в скляну банку і заливаємо 200 мл горілки. Закриваємо кришкою і настоюємо 3 дні. Зливаємо в пляшку – розпилювач, додаємо 100 мл води, збовтуємо. Можна розпилювати.

Ще з кількома корисними рецептами, які коштуватимуть не більше 30 грн, можна ознайомитись на фото:

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: побутова хімія майстер-клас  
Матеріали по темі