Влада

Геннадій Зубко у Житомирі на нараді презентував проекти спроможних мереж розбудови сільської медицини

20 March 2018, 17:59

Наше завдання – напрацювати маршрутну карту з конкретними кроками для розбудови спроможної мережі надання первинної медичної допомоги у сільській місцевості. Це справа не одного міністерства. І тому пілотних проектів у визначених областях не повинно бути. Ми повинні робити це по всій країні. Отже, це зона відповідальності одночасно: МОЗу, Мінрегіону, органів місцевої виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, які є бенефіціарами медичної реформи, а також сімейних лікарів.

Про це 20 березня під час виїзної наради у Житомирі щодо розвитку сільської медицини заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко – інформує прес-служба віце-прем’єра.

За словами урядовця, завдяки такій підтримці і активності з боку всіх учасників будемо швидше рухатися по імплементації закону 2206 щодо розвитку доступної і якісної медицини у сільській місцевості. Необхідна база для цього вже напрацьована. Мінрегіон спільно з МОЗ розробив відповідну методику щодо Порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги. Крім того, Мінрегіоном вже розроблені практичні рекомендації по типовим проектам медичних закладів у первинці. Також вже є постанова про Розподіл субвенції з держбюджету місцевим на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості.

«Держава визначила чітку мету – якісна первинна медицина у сільській місцевості. А це в першу чергу — зменшення кількості звернень людей до вторинної медичної ланки та подолання 65% серцево-судинних захворювань. Адже такі хвороби, як інфаркт і інсульт, від яких найбільше помирає наших громадян, мають бути вчасно попереджені і це основне призначення первинки. Тому, в нас немає часу на дискусії. Сьогодні для 35% людей, що проживають у сільській місцевості, ми повинні забезпечити якісну послугу – не тільки первинну медичну допомогу першого рівня, а й професійну консультативну допомогу другого рівня», — наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що наразі вже розпочата робота спільно з канадськими експертами з Телекомунікаційної мережі Онтаріо – OTN, які надають консультативну допомогу з розбудови «первинки»: переліку послуг, медичного обладнання, інформаційної платформи тощо.

«Щоб рухатись далі ми чекаємо від МОЗу переліку медичних послуг, які можуть надаватись на первинній ланці, та примірний перелік обладнання закладів первинки. Від канадських експертів — рекомендації щодо комунікаційної платформи, де буде відбуватися спілкування між вузькопрофільним лікарем та сімейним. А також, найголовніше – це залучене середовище, яке повинно бути створене за допомогою органів місцевого самоврядування для того, щоб якісно впроваджувати сервіс», — розповів Зубко.

Під час наради проекти своїх спроможних мереж презентували Житомирська, Рівненська, Вінницька та Тернопільська області. В свою чергу, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе презентував чотири проекти амбулаторій, розроблених Мінрегіоном. А також алгоритм і етапність реалізації проекту з будівництва амбулаторій.

«Ми підготували приклади приміщень і цей документ є технічним завданням на проектування. Ми очікуємо, що місцеві адміністрації у яких є вже наявні кошти, використають це технічне завдання для проектування і будівництва об’єктів «первинки»», — підкреслив урядовець.

Також важливий напрямок – впровадження телемедичних послуг. За її допомогою лікар сільської амбулаторії зможе в режимі on-line отримати консультацію в медичному закладі вищого рівня, передати аналізи та результати досліджень пацієнта. Досвід надання телемедичних послуг, який може бути використаний в Україні, презентували канадські експерти з OTN – організації, яка є найбільшою телемедичною мережею у світі.

Серед учасників виїзної наради — представники канадської Телекомунікаційної мережі OntarioTelemedicineNetwork — OTN, фахівці Мінрегіону, МОЗ, експерти EDGE в Україні та Проектного офісу секторальної децентралізації, керівники управлінь охорони здоров’я ОДА з 5 областей, а також сімейні лікарі. Варто зауважити, що учасники наради перед її початком оглянули амбулаторії з різним рівнем оснащення.

За інформацією облдержадміністрації, перед презентаціє Геннадій Зубко оглянув амбулаторію в селі Вереси Житомирського району

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зубко медицина амбулаторія  
Матеріали по темі