Фоторепортаж

​У житомирському Держархіві показали цінні документи з історії цукроваріння на Волині. Фоторепортаж

30 March 2018, 14:38

30 березня в читальному залі Державного архіву Житомирської області презентували виставку оригіналів архівних документів під назвою: «З історії цукроваріння на Житомирщині», в яких містяться дані про розвиток цукрової промисловості на Житомирщині дорадянського (1917 року) періоду.

На виставці представлені документів Національного архівного фонду України про засновників цукрової промисловості в нашому краї, а саме про родину дворян Терещенків. Цікаві документи нотаріального характеру, які підтверджують придбання Артемієм Терещенком Андрушівського та Червоненського маєтків, розподіл їх між синами Ніколою та Федором, засновниками цукрової промисловості на території сучасної Житомирщини.

Частина документів присвячена заснуванню та діяльності Іванківського, Янушпільського, Червоненського Коровинецького, Корнинського цукрових заводів. Зокрема, представлені технічні описи, відомості про кількість виробленої продукції, міжнародні комерційні зв’язки, розмір заробітної плати на підприємствах цукрової галузі. З розвитком цукрової промисловості в регіоні зростала потреба в підвозі сировини до цукрових заводів. Будувалися дороги, прокладалися залізничні колії. Про це свідчить проект залізничної гілки від станції Бердичів до Бердичівського цукрового заводу у 1904 році. Значний інтерес викликає план-креслення містечка Червоне та цукрового заводу Федора Терещенка (старшого) за 1891 рік, карта Волинського акцизного округу із зазначенням цукрових та спиртових заводів, внутрішній розріз цукросушарні Коровинецького заводу.

Нагадаємо, відомий меценат, останній дореволюційний представник славної династії українських цукрозаводчиків Федір Федорович Терещенко помер 68 років тому, 30 січня 1950, у далекій Франції. Це був успішний підприємець-мільйонщик, як тоді казали, який мав власні цукроварні заводи, сільгоспугіддя, нерухомість у Києві, а на Житомирщині – палаци в Денишах і в Червоному. Однак головною справою життя Федора Терещенка стало літакобудування.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2017 року в Житомирі відкрили унікальну виставку документів «Державному архіву Житомирської області - 95!», а на початку березня 2018 директор обласного архіву Антон Михайлов, який керував обласним архівом з 10 березня 2016 року, заповнив декларацію «перед звільненням».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фоторепортаж архів цукроваріння Терещенко  
Матеріали по темі