Місто

У Житомирі в рамках проекту «Обличчя миру» на зупинках громадського транспорту розмістили світлини військовослужбовців

3 April 2018, 14:23

Проект «Обличчя миру» на підтримку воїнів АТО починався з книги фотографа – волонтера Дмитра Муравського, у якій останній зібрав близько 300 світлин українських героїв. Світлини тих, хто боронить нашу країну на сході вже побували на стінах Верховної Ради, та навіть у НАТО. А віднедавна вибірку із 30 світлин військовослужбовців 95-ї та 80-ї бригад можна буде побачити і на громадських зупинках Житомира.

«Проект «Обличчя миру» розміщений у Верховній Раді, постійно діюча експозиція, ми його змінюємо постійно світлинами героїв. Ми презентували його нещодавно у штаб квартирі НАТО, в Брюселі, за участю заступника генерального секретаря. І там прекрасно розуміють про те, що в Україні війна, війна з Російською Федерацією, обличчя наших героїв і там є. І, власне, Житомир це перший такий регіональний проект», - розповідає голова правління БФ «Інформаційно-координаційний центр» Оксана Гаврилюк.

«Ми всі повинні пам’ятати, що війна продовжується і наші хлопці, наші чарівні дівчата сьогодні знаходяться там, на сході України і забезпечують нам мирне життя і змогу тут працювати, навчатися, ходити в школу, розважатися. Ми повинні пам’ятати і привертати увагу до них», - додає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Пам’ятай, цінуй, допомагай та підтримуй – це і є головним гаслом проекту. Тому, на плакатах розмістили іще й QR код за допомогою якого учасникам АТО можна допомогти гривнею.

«На кожній фотографії є штрих коди за якими можна одразу зчитати та поповнити рахунок тієї чи іншої волонтерської організації і ця допомога прийде напряму до фронту», - каже волонтер проекту «Повернись живим» Наталія Калмикова.

Організатори проекту розповідають: окрім світлин на зупинках в Житомирі з’явиться іще й брендований під «Обличчя миру» тролейбус. Якщо місто зі свого боку виділило зупинки та тролейбус, то фінансову частину, а саме - більш як 50 тисяч гривень, на себе взяли благодійники.

«Звернути увагу громадськості та й загалом усіх людей до того, що героїв потрібно пам’ятати, поважати, допомагати», - говорить комерційний директор ТОВ «Житомирський картонний комбінат» Вадим Ліскі.

На презентацію проекту зі своїми родинами приїхали й самі герої світлин, які наостанок поділились власними враженнями від проекту.

«Хочу, щоб на нашій землі запанував мир та спокій, щоб наші хлопці повернулися здорові і неушкоджені. Щоб сім’ї дочекалися синів, дітки дочекались батьків. Пишаюся тим, що я служу в 95-й бригаді, а саме у 2-му батальйоні. Не жалкую, що я зробила такий крок. Було страшно, але зараз навіть не уявляю свого життя без служби», - зізнається військовослужбовець Олена Міркулова.

«Для мами - це звичайно хвилюючий день і мить. Бо, так як кожна мама, я хочу щоб скоріше наступив мир. Разом із старшим сином вивісили портрет і мого меншого сина Андрія. Так вийшло, що вони змінюють один-одного. Андрій служив рік в авдіївській промзоні, і Діма потрапив через рік туди, і вони поміняли один-одного», - розповідає мама військовослужбовця Людмила Верхогляд.

«Щоб не забули хлопців, адже у нас забувають про всіх нас, про тих хлопців, що загинули. Дмитро Юрійович цього не дає. Там, на війні, ми робили тут мир», - зауважує військовослужбовець Олександр Колток.

Найближчим часом, кажуть співорганізатори акції, проект «Обличчя миру» з’явиться у Дніпрі, Черкасах, Львові та Рівному.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин зупинки світлини військові Обличчя миру  
Матеріали по темі