Суспільство

​На території Поліського природного заповідника у Житомирській області хочуть видобувати берилій

12 April 2018, 13:16

30 березня 2018 року у реєстрі ОВД Міністерства екології та природних ресурсів України було опубліковано повідомлення про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля. ТОВ «Пержанська рудна компанія» планує видобувати берилій з Пержанського родовища, яке знаходиться на території Олевського району Житомирської області поблизу сіл Перга та Юрове.

Територія Пержанського рудного району знаходиться в межах Поліського природного заповідника, частково – заказника «Микитче» та ландшафтного парку «Словечанський кряж». Пержанське берилієве родовище включає Крушенську та Північну рудоносні структури. Вони знаходяться на території Поліського природного заповідника.


Орієнтовне розташування родовищ відносно заповідних зон. Червоним кольором позначені Крушенська та Північна берилієві рудоносні структури. Зображення утворене шляхом накладення мапи з сайту Геоінформ та мапи родовищ Сущано-Пержанської зони з презентації науково-практичної конференції Інституту геологічних наук та Спілки буровиків України 2014 року.

За даними повідомлення про планову діяльність, площа родовища складає 4,027 га, але розміщення шахтних стволів та проммайданчиків для їх обслуговування потребує 30 га, які планують отримати шляхом викупу або міни, оренди, встановлення сервітутів тощо.

Родовище відпрацьовуватимуть шахтним способом з закладанням гірничих виробок (утворених порожнин в гірському масиві). Шахтні води використовуватимуть для збагачення берилієвих руд, а залишки будуть доводити у відстійнику до рівня поверхневих вод, потім - скидати у гідромережу.

Рівень шуму для прилеглих закладів визначають як допустимий, відповідно до санітарних норм для території, прилеглої до житлових будинків, поліклінік, шкіл тощо.

Серед можливого впливу на довкілля визначають порушення в межах кар’єру вторинної рослинності, незначне уповільнення біохімічних процесів (руйнування хлорофілу) рослин прилеглої території.

Відповідно до постанови Кабміну, суб’єкт господарювання також має провести громадські обговорення перед початком планованої діяльності.


Орієнтовне розташування родовищ Пержанського рудного району відносно населених пунктів. Червоним кольором позначені Крушенська та Північна берилієві рудоносні структури. Зображення утворене шляхом накладення супутникового знімку Google Earth та мапи родовищ Сущано-Пержанської зони з презентації науково-практичної конференції Інституту геологічних наук та Спілки буровиків України 2014 року.

Берилій – хімічно активний метал. Його використовують у металургії, авіаційній та аерокосмічній техніці, ядерній енергетиці, електроніці тощо. У 2017 році організація «Альянс сировинних матеріалів» називала орієнтовну вартість берилію – повністю оброблений для потреб аерокосмічної промисловості - від 300 євро до 1500 євро за кілограм.

Пержанське родовище берилію називають унікальним за властивостями покладів, очікувана рентабельність його розробки – понад 30%. У повідомленні про планову діяльність «Пержанської рудної компанії» вказано, що проект передбачає створення 100 робочих місць, надходження податків у громаду приблизно в 1 млн гривень щорічно.

Видобувати берилій на цьому родовищі хотіло ПАТ «Державна акціонерна компанія «Українські поліметали». У листопаді 2016 року воно подало позов до Державної служби геології та надр, яка відмовила «Українським поліметалам» у наданні спецдозволу на видобування руд берилію на Пержанському родовищі. 1 лютого 2017 року окружний адмінсуд міста Києва задовольнив позов «Українських поліметалів» і змусив Держслужбу геології та надр видати їм спецдозвіл, однак 25 травня 2017 року Київський апеляційний суд цю постанову скасував. «Українські поліметали» звернулися з касаційною скаргою до Вищого адмінсуду України, але 17 серпня 2017 року скаргу повернули заявнику, бо він вчасно не усунув недоліки.

Продаж спецдозволу на користування надрами з метою видобування берилію на Пержанському родовищі Житомирська обласна рада погодила 2 листопада 2017 року. 7 лютого 2018 року прокуратура Житомирської області звернулася з позовом, у якому вимагала зупинити дію рішення сесії, оскільки межі надр «безпосередньо входять до об'єкту природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення» і вимагала забезпечити позов. Того ж дня Житомирський окружний адміністративний суд заяву задовольнив і зупинив дію рішення сесії. Житомирська обласна рада подала апеляційну скаргу на цю ухвалу суду, її розгляд призначено на 30 травня 2018 року в Житомирському апеляційному адміністративному суді.


Відвали Пержанського родовища берилію. Фото 2009 року.

ТОВ «Пержанська рудна компанія» була зареєстрована 3 серпня 2015 року у Києві, зараз «прописана» в Олевську Житомирської області. Директор та співвласник компанії – Віталій Якименко. Двоє інших засновників – Олександр Настенко та Олег Орлов.Першопочатковими засновниками компанії разом з Настенком та Якименком були Станіслав Убізський та Роман Дружбін.

Видання “Наші гроші” пов’язує Романа Дружбіна з Олександром Павлюченком, якого у ЗМІ його називають «кримінальним авторитетом «Сашею Браслєтом». Раніше Павлюченко був помічником Миколи Злочевського, тоді ще нардепа від Партії Регіонів, пізніше – міністра екології, проти якого було порушено шість кримінальних справ. Тепер Павлюченко помічник нардепа від Народного Фронту Ігоря Котвіцького, колишнього бізнес-партнера Арсена Авакова по газовому бізнесу. Зараз Котвіцького неофіційно називають “гаманцем” міністра МВС.

Нинішній директор та співзасновник «Пержанської рудної компанії» Віталій Якименко керує компанією Геннадія Буткевича «Восток-Енергоресурс». Звільнений працівник Генпрокуратури Дмитро Сус на допиті по справі Гречківського 30 березня 2018 року називав Буткевича «ліпшим другом Луценка», - передають «Наші Гроші» з посиланням на «Судовий репортер».

Як повідомляв Житомир.info, на початок квітня 2018 року був опублікований проект рішення сесії облради, що добувати берилій у Житомирській області має намір компанія «Кварцсамоцвіти».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: корисні копалини берилій заповідник Олевський район  
Матеріали по темі