Місто

Організатори сподіваються, що «Наукові пікніки» стануть гарною традицією в Житомирі

25 April 2018, 12:55

Науково-практичні досліди, хімічні реакції, які можна зробити власноруч, робототехніка та навіть занурення у віртуальну реальність - у Житомирі вдруге пройшли «Наукові пікніки». Організатори розповідають: вже вдруге спробували організувати захід, де дорослим та дітям доступно та просто розповідатимуть про складні речі.

«Ми проводимо даний захід для того, щоб популяризувати науку як таку. Сьогодні представлені локації від комп’ютерної академії «Шаг», робототехніків, представлені ІТ-технології, представлені локації по хімії, фізиці, біології. Це все для того, щоб діти могли відтворити досліди і щоб зрозуміли, що наука це весело та це цікаво», - розповідає директор комп’ютерної академії «Шаг», організатор «Наукових пікніків» в Житомирі Любов Трибун.


Цей захід вже стає традиційним для Житомира, переконані організатори. В минулому році формат «обкатували» і в цьому році дійшли до найбільш оптимального варіанту, коли кожен дорослий та маленький житомирянин може власноруч провести дослід, покерувати роботом або ж побувати у віртуальній реальності.

«Долучились нові учасники. По кількості приблизно однаково, але змінився сам формат. В минулому році до кінця не розуміли учасники, чого саме від них вимагається. Було ставлення, що це просто виставка і потрібно показати якісь експериментальні зразки, щось показати. А тут зовсім інша філософія, це - інтерактив, всі учасники мають підійти, спробувати відтворити досліди і доторкнутись в прямому сенсі до науки», - розповідає організатор «Наукових пікніків» в Житомирі.

На наукових пікніках кожен бажаючий міг обрати локацію на свій смак. Тут тобі і робототехніка, і хімічні досліди, і біологія. На кожній локації інструктори-науковці можуть усе показати та розказати. Ба більше, тут не навчають, а пояснюють як рівному.

«Діти, які сьогодні ростуть, вони дещо інакше сприймають світ. Насправді, їм потрібен дотик, їм потрібно «очі в очі», їм потрібен певний діалог. От як ви спілкуєтесь на сленгові, так само і я намагаюсь спілкуватись із дітьми на сленгу. Тоді вони нас розуміють, тоді їм цікаво. Треба знайти цей підхід до дітей», - каже співорганізатор виставки «Мандрівна наука» Вікторія Круглова.

На окремій локації працівники компанії «Кромберг енд Шуберт» розповідали як правильно сортувати сміття та навіщо це робити. На виробництві співробітники компанії сортуються сміття одразу на чотири категорії. Житомиряни також могли дізнатись як на смітті заробити.

«Люди, можливо, деякі і хочуть, але що, куди і як - незрозуміло. Всі ми бачили, що неодноразово, кожен свідомий громадянин, який сортує сміття в себе вдома, ми бачимо картину, як приїжджає це сміттєвоз і скопом сміття звалюється в контейнер і на наше сміттєзвалище. Але ми практикуємо те, що смітті можна заробити, передаючи на переробку пластик, папір, метал, можливо. Ви можете заощадити якісь кошти для бюджету. Для сімейного бюджету, для підприємства, як це робить «Кромберг енд Шуберт Україна». Ми, наприклад, повертаємо кошти і спрямовуємо їх на якісь інші заходи», - каже Ірина Когут.

Якщо ж досліди та наукові розробки до вподоби, то одразу можна записатись на навчання.

«Під час навчання, наші маленькі студенти охоплюють декілька дисциплін, вони вивчають не тільки робототехніку, у них є дисципліни по створенню YouTube каналу, також є дисципліни зі створення мобільних додатків, по програмуванню комп’ютерних ігор, з 3D моделювання, з веб-дизайну і однією з дисциплін є робототехніка. Робототехніку вони вивчають протягом усього періоду навчання. Починаючи з маленьких примітивних роботів, яких вони складають і програмують на певні дії, і закінчуючи вже більш складними моделями, такими як робот-слон, такими як робот, який складає кубик Рубіка, такі як представлені на нашій локації», розповідає завідувач навчального відділу комп’ютерної академії «Шаг» Юлія Городнійчук.

Організатори сподіваються, що «Наукові пікніки» стануть гарною традицією в Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі