Місто

Директор КП «Житомирводоканал» пояснив, звідки в Тетереві могли з’явитись нечистоти та фекалії

29 May 2018, 15:38

Вранці 29 травня кілька десятків активістів зібрались біля житомирського водоканалу, щоб розібратися у ситуації з нечистотами, які були скинуті у річку Тетерів. Разом із активістами, щоб розтлумачити ситуацію, до річки спустився і директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін. Рибалки та представники рибоохоронного патруля розповідають, як саме вони виявили скид нечистот.

«У п'ятницю, 25 числа, близько 13:30 проходив через берег мій інспектор рибоохоронної патруля. Коли він підійшов сюди, він побачив, що тут виходить коричневого кольору вода. Коричневого, не жовтого, не сірого, а саме коричневого. І разом з нею якісь «штуки». Назвемо це якимись «плавунами». Страшенний сморід був, смерділо фекаліями, чимось таким і упереміш з хлоркою запах був», - розповідає начальник Житомирського рибоохоронного патруля Олександр Гонтар.


За словами начальника рибоохоронного патруля, він разом із колегами оперативно відібрали зразки води і передали їх екологам для дослідження.

«Ми спустили на воду човен і були тут через 10 хвилин. Картина була така: ось ця вся вода бурого кольору, в ній плавали всякі такі «штуки» незрозумілі. Воно все виходило через всю цю протоку, з цієї труби все вилітало. Ми з собою взяли чотири пляшки. Набрали тут одну пляшку, посередині другу пляшку, третю пляшку на виході в річку і четверту пляшку ми набрали метрів сорок в сторону проти течії. Ці пляшки я віддав екологічній інспекції. Ми чекаємо аналізу від лабораторії. Попередньо завтра нам повинні віддати результати і дати відповідь, що там таке було. Сподіваюся, вони дадуть нам правильну і реальну відповідь», - сказав Олександр Гонтар.

Втім, громадські активісти припускають, що це далеко не перший скид нечистот в річку Тетерів. Три тижні тому ініціативна група з кількох представників громадськості провела символічну інспекцію берегів Тетерева.

«Ми проходили від пам’ятника монумент Слави до гідропарку. І на той момент зафіксували проблематику, що вся ця ділянка була засмічена, забруднена, і були скиди. Я не придав тоді цьому уваги, я побачив проблему, але я не зрозумів, наскільки вона велика. На сьогодні я розумію, що то наче були перші скиди в річку. І вони продовжувались до того моменту, поки хлопці це не зафіксували», - каже громадський активіст Олександр Рожко.

У житомирському водоканалі пояснили: дійсно, скидали воду в річку. Однак жодних нечистот водоканал у Тетерів скидати не міг. За словами Андрія Нікітіна, водоканал двічі на рік очищає резервуари питної води, і саме технічну воду спускали в річку.

«Проблему ми знайшли на двох джерелах. Перше джерело - це наш скид №3. У нас дійсно, коли була промивка фільтрів, то йшла вода коричневого кольору. Треба бути відвертими. Але в той же час, щойно нам повідомили, що йде вода коричневого кольору, ми одразу відправили лабораторію і, на наше щастя, результатами аналізів лабораторії ми виявили, що це ґрунт дає такий коричневий колір води. В нашому регламенті, який погоджений з екологічною службою, прописано, що двічі на рік ми маємо робити промивку наших резервуарів питної води і ми можемо скидати промивну воду в річку. Але якщо ми перевищуємо гранично допустимі норми, то ми платимо за це штраф. Я хочу заспокоїти громадськість в тому, що, якби ми скидали таку воду кожного дня, то це було б погано. Але річка має здатність до самоочищення, і коли ми робимо це двічі на рік, то загрози екології немає», - переконує директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Андрій Нікітін додає: нечистоти дійсно могли потрапити річку, однак з труби, походження якої поки не вдалось встановити.

«Що стосується іншого джерела, яке ми знайшли і яке активісти також побачили в п’ятницю. Тут існує труба, приналежність якої ми з’ясовуємо. Коли ми брали аналізи на індикатор наявності фекально-стічних вод, то ми з’ясували, що там він є. І він набагато перевищує допустимі норматив, здається, в сотні разів. Зараз ми її ідентифікуємо як трубу діаметром 200, і з неї був дійсно витік фекально-стічних вод, і він міг потрапити в річку Тетерів. Що стосується каналізаційних мереж водоканалу, то в цій місцевості їх тут просто немає. Тому неможливо було, щоб фекально-стічні води витікали з очисних споруд води. Це повний абсурд», - заявляє Андрій Нікітін.

Наразі активісти та представники громадськості чекають результатів лабораторних досліджень води від екологів, які мають оприлюднити найближчим часом.

Нагадаємо, вранці 29 травня близько 11-ї години житомирські активісти прийшли до водоканалу, аби з’ясувати причину забруднення річки Тетерів нечистотами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Нікітін водоканал нечистоти фекалії річка Тетерів  
Матеріали по темі