Влада

У Житомирській області хочуть утворити два заказники загальною площею 143 га

27 June 2018, 13:00

На території лісгоспів у Ємільчинському та Коростишівському районах Житомирської області хочуть утворити заказники.

Проект рішення сесії Житомирської обласної ради «Про утворення об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення» був опублікований на офіційному сайті облради 26 червня.

«Обласна рада вирішила:

Утворити ботанічний заказник місцевого значення «Урочище Верба» та лісовий заказник місцевого значення «Трубіївський ліс» згідно з додатком», - йдеться у проекті рішення.

У додатку до проекту рішення зазначено, що ботанічний заказник місцевого значення «Урочище Верба» має розташовуватися на території ДП «Ємільчинський лісгосп АПК», його площа - 102,9 га. Також у додатку наведена коротка характеристика заказника.

«Територія заказника представляє собою строкатий комплекс березово-вільхових, вільхових, дубово-соснових лісів, які чергуються з відкритими евтрофними, переважно осоковими та осоково-вербовими болотами.

Особливу ботанічну цінність у даних ценозах мають види, занесені у Червону книгу України (2009): лілія лісова, гніздівка звичайна, коручка морозниковидна, любка дволиста та інші.

У відкритих біотопах боліт охороняються популяції двох видів орхідних – пальчатокорінника м'ясо-червоного та пальчатокорінника травневого, які занесені у Червону книгу України (2009)», - йдеться у додатку.

Лісовий заказник місцевого значення «Трубіївський ліс» розташовуватиметься на території ДП «Коростишівський лісгосп АПК», його площа – 40,4 га.

«Територія заказника знаходиться у долині р. Роставиця, має велике водоохоронне та ґрунтозахисне значення. Значну цінність у заказнику мають різноманітні ценози чорновільхових лісів різного гідрологічного режиму: малинові, кропивові (в умовах середнього зволоження та інтенсивного водообміну); побережноосокові, гостровидноосокові, лісокомишові (в умовах сильного зволоження та повільного водообміну.) Значну цінність має гніздування орлана – білохвоста (вид Червоної книги України (2009), а також кількох видів рослин, занесених у неї, зокрема, гніздівки звичайної та коручки морозниковидної», - йдеться у додатку до проекту рішення.

Як повідомляв Житомир.info, 6 лютого 2018 року на сайті Житомирської обласної ради опублікували проект рішення про утворення в Ружинському районі ботанічних заказників місцевого значення загальною площею 169,7 га. 7 березня 2018 року на 15 сесії облради рішення про утворення на території Ружинського району ботанічних заказників місцевого значення було прийняте.

Нагадаємо, що в Овруцькому районі утворили лісовий заказник місцевого значення «Урочище Дуби», рішення ухвалили на сесії обласної ради 21 грудня 2017 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада заказник Ємільчинський район Ружинський район  
Матеріали по темі