Фоторепортаж

​Як житомиряни освячують воду та «маковійчики». Фоторепортаж

14 August 2018, 12:50

14 серпня, або 1 серпня за юліанським календарем, православні та греко-католики відзначають свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього та пам’ять старозавітних мучеників Макавіїв.

В народі цей день називають «Перший Спас» чи «Маковій». Останню назву свято дістало завдяки пам’яті старозавітних мучеників Маккавіїв (166 рік до Різдва Христового), яка припадає на цей день, і не має ніякого відношення до маку.

У житомирських храмах цього дня правлять водосвятні молебні, освячують мед нового збору (через що цей Спас називають Медовим) та букети з різнотрав’я, в тому числі макових головок. Вартують вони в Житомирі від 3 до 150 гривень, бо є простенькі букетики, а є цілі композиції з сухоцвітів. Дехто йде до храму з кошиком, у якому груші, мед, виноград – все, крім яблук, які освячуватимуться у день Преображення Господня, або під час Другого Спасу, 19 серпня.

«У грецькому часослові 1897 року так пояснюється походження свята Походження (винесення) Чесних Древ Животворящого Хреста Господня: «Унаслідок хвороб, які дуже часто бували в серпні, спрадавна утвердився в Константинополі звичай виносити Чесне Древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і відведення хвороб. Це перше з трьох свят Всемилостивому Спасу, що звершуються у серпні», - пояснює походження свята офіційний сайт Свято-Михайлівського кафедрального собору м. Житомира.

Успенський піст, який починається з 4 серпня, має фіксовані дати. Він триває рівно два тижні, від 14 до 28 серпня. Під час цього посту вживання риби дозволяється тільки на свято Преображення Господня 19 серпня, в інші дні — всі продукти не-тваринного походження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: освячення Спас маковій  
Матеріали по темі