Фоторепортаж

Прибережні житомирські краєвиди: курганна група Х сторіччя та підземна річка Коденка. Фоторепортаж

22 August 2018, 17:30

Якщо серпневого сонячного дня пройти від Руднянського мосту вздовж річки Кам'янки, то можна побачити безліч метеликів, прозору річкову воду і доволі чисті місця відпочинку. Кажуть, що деякі місцеві жителі разом з дітьми прибирають сміття за відпочивальниками.

Біля річки знаходиться пам’ятка археології місцевого значення – курганна група Х-ХІІІ ст. висотою 0,60-1,2 м, діаметром 7-8 м, яка була виявлена наприкінці 18-го сторіччя і взята на облік у 1969 році.

Також тут є місця, де виходить на поверхню річка Коденка, яка впадає в річку Кам'янка біля Польського кладовища. За інформацією історика та краєзнавця Бориса Дубмана, Коденка витікала з озера на місця якого зараз находиться Житній ринок. До середини XX століття вона ще існувала у вигляді канави, укріпленої дерев'яними щитами. З 1966 року протікає в трубах під землею і нагадує про себе лише зниженням місцевості на вулиці Перемоги між площею Короленка і вулицею Лесі Українки.

Як повідомляв Житомир.info, 14 липня 2018 року презентували завершені проекти бюджету участі щодо облаштування набережної річки Кам’янка та велодоріжок вздовж цієї річки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: річка Кам'янка Коденка  
Матеріали по темі