Місто

​На базі ДП «Житомирстандартметрологія» навчалися харчовики

22 August 2018, 18:23

Разом із давно очікуваним розмаїттям харчових продуктів ми, на жаль, отримали великі проблеми з їхньою якістю. Нещодавні випадки масових отруєнь дітей у літніх таборах відпочинку, а дорослих – у закладах громадського харчування буквально шокували всеньку спільноту. Споживчий ринок також перенасичений неякісною і небезпечною харчовою продукцією.

І це при тому, що в Україні з метою стимулювання виробників до випуску якісних і безпечних харчових продуктів у законодавчому порядку зобов’язано усі підприємства харчової галузі "розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках". Простіше кажучи, кожне харчове підприємство в обов'язковому порядку повинно запровадити на виробничих потужностях систему управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). І ця вимога стосується не лише виробників харчових продуктів, а, зокрема, й закладів громадського харчування.

Нещодавно Міжнародна організація зі стандартизації ISO опублікувала нову версію стандарту ISO 22000:2018 "Системи менеджменту в області безпечності харчової продукції. Вимоги до всіх організацій у харчовому ланцюгу".

Новий стандарт підходить для організацій усіх типів. Основним його завданням є трансформація управління безпечністю харчових продуктів у безперервно вдосконалюваний процес.

Зважаючи на важливість як нової версії стандарту, так і проблем впровадження систем НАССР взагалі, ДП "Житомирстандартметрологія" 21 серпня 2018 року було проведено обласний семінар на тему: "ISO 22000:2018 – нові вимоги до впровадження, підтримки та функціонування системи менеджменту безпечності харчових продуктів".

До участі у семінарі було запрошено відомого в Україні лектора Чорного Сергія Вікторовича – директора ТОВ "Центр експертних рішень", кандидата ветеринарних наук, аудитора ІSО 9001, ІSO 22000, FSSC 22000, GMP+ українського відділення компанії DQS-UL, м. Київ.

Семінар орієнтувався на керівників підприємств і фахівців, відповідальних за розроблення та функціонування систем менеджменту безпечності харчових продуктів.

Організатори ставили собі за мету не просто ознайомити учасників з принципами розробки і впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів у відповідності вимог нової версії ISO 22000, а наочно продемонструвати, як застосування цієї системи може допомогти удосконалити діяльність організації.

Відкриваючи семінар, генеральний директор ДП "Житомирстандартметрологія" Л.П. Данчук наголосила на тому, що тема є надзвичайно актуальною і важливою для всіх виробників харчової продукції, а велика присутність слухачів у залі – понад півсотні – зайвий раз засвідчила високу відповідальність керівників підприємств і їх намагання йти в ногу з часом.

Людмила Петрівна також розповіла слухачам про потенційні можливості підприємства щодо надання допомоги з питань впровадження і сертифікації систем управління харчових продуктів (НАССР), адже в ДП "Житомирстандартметрологія" працює цілий відділ, який предметно займається системами управління.

У ході роботи семінару, крім детального аналізу нової версії ISO 22000, було розглянуто національне та міжнародне законодавство у сфері безпечності харчових продуктів, базові програми для побудови ефективних систем, загальні принципи гігієни продуктів харчування та інші питання, пов’язані з розробкою, впровадженням та успішним функціонуванням системи НАССР на харчових підприємствах.

Кожен слухач також мав нагоду отримати консультації та рекомендації від С. Чорного щодо комплексу робіт із впровадження системи НАССР на своєму підприємстві.

Модератором семінару виступила заступник начальника відділу стандартизації та систем управління ДП "Житомирстандартметрологія" Омельчук Тетяна Олександрівна.

Для довідки. Систему управління безпечністю харчових продуктів, англійською Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР) – дослівний переклад звучить як "аналіз небезпечних факторів та контроль у критичних точках" – було розроблено NASA (Національним управлінням з аеронавтики і дослідження космічного простору США) у 1959 році для виробництва безпечних продуктів харчування для американських астронавтів.

У країнах Європейського Союзу НАССР почала діяти на початку 90-х років і нині є обов’язковою вимогою європейського харчового законодавства. Без запровадження такої системи наші виробники харчової продукції не можуть вийти на міжнародні ринки.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Житомирстандартметрологія  
Матеріали по темі