Суспільство

У центр реабілітації ведмедів у Житомирській області привезли двох тварин, які працювали у цирку

18 September 2018, 13:38

Двох ведмедів, які виступали у пересувному цирку в Чернігові, перевезли у центр реабілітації «Біла скеля» у с. Березівка на Житомирщині.

2 річна Любочка та 8-річний Синочок виступали у цирку і жили у тісних клітках. Коли ж власники вирішили припинити циркову діяльність і передали клишоногих зоозахисникам.


«До нас їдуть сьогодні 2 ведмедя. Їх звуть Синочок і Любочка. Синочку 8 років, Любочці 2 роки. Вони не родичі. Їх відлучили дуже рано від матері, продали, вони якийсь час виступали в цирку. Потім, на щастя, їх власники вирішили більше не продовжувати циркову кар'єру, тому що зрозуміли, що скоро не будуть дикі тварини використовуватися в цирку, а забезпечити умови як домашніх улюбленців, дуже важко. Вони жили в клітинах 2х4 метра і, звичайно, це не порівняти з умовами тут», - говорить член опікунської ради притулку «Біла Скеля».

У центрі порятунку вже перебуває троє ведмедів зі схожими долями: хтось перебував у приватних звіринцях, на комусь у мисливських господарствах тренували собак. Нині Любочці і Синочку приділятимуть особливу увагу, щоб допомогти їм адаптуватися до нових умов.

«Тут ми надамо їм можливість реабілітуватися, 1 жовтня один з них отримає стоматологічну допомогу, а поки вони будуть насолоджуватися травою, басейном, активно харчуватися, ми дуже сподіваємося, що вони цієї зими ляжуть спати перший раз в житті. Вони жили в маленьких площах і недостатньо рухалися, не вели життя ведмедя. Ведмідь повинен бігати, ведмідь повинен плавати», - зазначає Марина Шквиря.

Ведмежий притулок живе за рахунок пожертв. Допомагають небайдужі люди та закордонні фонди. Зоозахисники розповідають, утримувати притулок і дбати про ведмедів - досить дорого.

«По-перше, їм потрібна площа, їм потрібен обслуговуючий персонал, потрібно підтримувати все безпечним, цілим, стабільним, потрібно, щоб люди працювали тут вдень і чергували вночі. Ведмідь з'їдає від 5-6 кг до 30 кг в день в залежності від того, який це сезон. Ведмедю потрібно м'ясо, риба, морська риба, овочі, фрукти, цитрусові, кавуни, спеціальні добавки, ліки, дорого обходиться ветеринарна допомога, тому що фахівців по ведмедях не так багато. Іноді навіть з-за кордону доводиться запрошувати. Звичайно, все це недешево. Ми - один з небагатьох українських подібних проектів, ми сподіваємося, що українці і далі будуть нас підтримувати», - пояснила Марина Шквиря.

Під час транспортування ведмедів супроводжувала команда ветеринарів, які найближчим часом будуть дбати про здоров’я тварин.

«Ведмеді добре перенесли дорогу, вони досить активні, хоча Любочка трошки стрес, ми будемо за ними спостерігати, тому що сьогодні ми познайомилися з ними перший раз. Вони будуть звикати до нас, ми будемо звикати до них. Ми взяли у них аналіз крові, обстежуємо, будемо мати уявлення про їх стан здоров'я. В принципі, вважається адаптаційний період - місяць. У Синочка виявили злам правого верхнього ікла, він буде вимагати стоматологічного лікування. Йому через час потрібно буде дати знову анестезію і цей зуб полікувати, запломбувати, щоб не було проблем», - розповіла головний ветеринарний лікар Київського зоопарку Інна Васильковська.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ведмеді цирк ветеренари  
Матеріали по темі