Фоторепортаж

Військове містечко у передмісті Житомира: будинки між соснами, ракетоносець та радянщина в архітектурі. Фоторепортаж

1 October 2018, 13:13

Селище Озерне Житомирського району. Ще кілька десятиріч тому потрапити сюди було досить складно: люди розповідають, що на в'їзді в населений пункт перевіряли документи. Але зараз туди можна без проблем дістатися на маршрутках.

Це зелене й тихе містечко, яке ніби завмерло у часі. Тут можна побачити чавунний люк із маркуванням «Тамбов 1947», закинутий магазин із ґратами радянських часів та написи на будинках «Мир» та «40-летие Победы». Лише сучасні вивіски, пластикові вікна та нові майданчики нагадують, що надворі 21 століття.

Будинки тут максимум на п'ять поверхів, навколо них ростуть дуби та сосни, а у дворах, окрім звичних котів та собак, гуляють кури та гуси. Своєрідною візитівкою Озерного прийнято вважати надзвуковий ракетоносець Ту-22К на постаменті, встановлений на Алеї Слави героям-авіаторам. Проте не меншої уваги заслуговують старовинні будівлі: гарнізонний Будинок офіцерів, який був збудований у 1936 році, та старі житлові будинки.

Довідка з Вікіпедії:

Свою першу назву населений пункт отримав від розташованого поруч селища Скоморохи Житомирського району. Фактично Скоморохи — це передмістя Житомира, тобто, Житомирський військовий аеропорт. Саме в той час поблизу села Скоморохи було побудовано злітно-посадкову смугу та фактично створено аеродром, який отримав свою першу назву «Скоморохи». З 1933 р. декілька будівель військового гарнізону увійшло до складу селища Скоморохи. Це був початок розвитку військового містечка. Військові, які служили і працювали на аеродромі «Скоморохи», мешкали в селищі Гуйва та відносились до тамтешнього військового гарнізону. Із 1959 року місцевий військовий гарнізон отримав нову назву — Озерненський гарнізон, та відповідно аеродром — «Озерне». Улітку 1958 року з обласного центру м. Житомир до смт Озерне було налагоджено постійне автобусне сполучення за маршрутом № 15. За цей час значно розширено і військове містечко, побудовані нові приміщення дитячого садка, пошти, поліклініки, п'ятиповерхові житлові будинки. Вагомий внесок у забудову гарнізону зроблено військовими будівничими, які впродовж більше двох десятків років були розташовані в гарнізоні. На 1989 рік гарнізон нараховував 15 окремих військових частин. Станом на 2018 рік Озерне є місцем базування 39-ї бригади тактичної авіації, що має на озброєнні винищувачі Су-27 та навчально-тренувальні літаки Л-39.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Озерне смт Озерне  
Матеріали по темі