Місто

Директори житомирських шкіл розповіли про наслідки незавершеного утеплення: тріщини у фундаменті, пліснява у спортзалі

9 October 2018, 17:25

Утеплення, що проводилось за кредитні кошти НЕФКО, для житомирської загальноосвітньої школи № 14 обернулося руйнуванням будівлі закладу.

На недобросовісного підрядника та неякісні роботи з теплосанації 9 жовтня під час засідання бюджетної комісії Житомирської міської ради нарікала директор ЗОШ № 14 Олена Шадурська.

«Мабуть, те, що зараз відбувається у нашому навчальному закладі, найгірше. Так звана санація призвела до руйнування будівлі навчального закладу. Зима 2017-2018 років – жодного підвіконня немає. Куди потрапляє вода? У приміщення. Школа була відкрити 1 вересня 1979 року. Утеплення відбувалося з серпня 2016-го і нібито закінчилося у березні 2017-го. Нібито. Тому що утеплено всього-на-всього 10% від усієї поверхні, яка повинна була бути зробленою. Які у нас підвіконня, які у нас труби… У нас сьогодні взагалі по школі іде повне руйнування. Я скажу більше: у нас сьогодні фундамент уже тріснув», – обурювалася Олена Шадурська.

На безгосподарність підрядника, який виконує роботи з утеплення, нарікала і директор ЗОШ № 17 Марія Сервачук.

«Ви тут усі кажете, що вони (будівельники) не знають, як робити. А ринви поставити? Це треба знати як робити? А поставити підвіконня? Це треба знати? На це треба кошти? Он вони лежать, ті ринви. Ви подивіться на наш ґанок, діти скоро там падатимуть. Ви подивіться на ці сходи. Зі сторони Хлібної начебто завершені роботи. Але ви подивилися б на ті тріщини на завершених роботах. У спортивній залі пліснява. З однієї сторони спортивної зали вони зробили чорнові роботи, воно почало затікати, покрилося зеленню, з запахом. Але ж ринви поставити то невеликі гроші. Дощ іде, воно ллється в класи», – емоційно розповіла Марія Сервачук.

Радник Житомирського міського голови Олександр Черняхович зазначив, що нині вирішується питання стосовно залучення іншої підрядної організації, яка продовжить виконання робіт з утеплення шкіл.

«Ми спілкувалися з керівництвом компанії НЕФКО і озвучили проблеми шкіл № 6 та 14. До чого ми прийшли. Компанія НЕФКО не буде працювати з Корзуном (директор приватної ремонтно-будівельної фірми «Комунальник» – ред.). Ми зараз клопочемо перед НЕФКО і вже написали їм листа, аби завести туди другу компанію, зробити інший тендер, щоб інша підрядна організація виконувала ці роботи. Корзуну про це вже було сказано на нашій нараді. І тепер нова компанія вимірює роботи, робить дефектні акти. Ми зараз визначаємо нового підрядника, і НЕФКО згодне перекинути гроші на 6-ту і 14-ту школи, той залишок. Ми говоримо зараз про 260 тис. євро. НЕФКО згодне зробити перерозподіл коштів. Щодо школи № 17 ситуація інша: згідно договору, за неї залишилося заплатити близько 1 млн грн. Підрядник зобов’язаний виконати усі роботи, і 10% з цих грошей залишається на гарантійний термін. Коли він закінчить усі роботи, ми все приймемо і лише тоді будемо з ним розраховуватися. Зараз ми не маємо права жодної копійки виділи ти на 17-ту школу, згідно з договором», – сказав Олександр Черняхович.

Нагадаємо, на сесії Житомирської міськради 11 вересня 2018 року депутати підняли питання з приводу шкіл, які утеплювали за кредитні гроші (НЕФКО і СЕКО) та збиралися створити комісію, яка перевірить якість робіт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа НЕФКО утеплення санація бюджетна комісія  
Матеріали по темі