Місто

​Оркестр військово-повітряних сил США дав концерт в житомирській філармонії імені Ріхтера

16 October 2018, 20:07

«Я підтримую крила» - саме таку назву носить нова програма Оркестру військово-повітряних сил США в Європі. Третій із п’яти концертів в Україні музиканти дали у Житомирі 16 жовтня.

Перед концертом американці зустрілись з учнями та викладачами Житомирського музучилища та Житомирського коледжу культури і мистецтв.


Командир та диригент оркестру Дон Скофілд у спілкуванні із журналістами розповів: щороку колектив дає близько 400 концертів, і кожного разу музиканти отримують новий, унікальний досвід.

«Свій досвід, отриманий тут, я повезу не просто в Сполучені Штати, я буду ділитись ним зі своєю родиною. Діти завжди запитують мене: що ти робив і чому ти навчився? Після цієї подорожі я скажу їм: я провів час з людьми, які люблять свободу і люблять самовиражатись», - розповідає командир і диригент Оркестру ВПС США в Європі Дон Скофілд.

Музиканти не приховують: кожен концерт для них - це навчання і набуття нового досвіду.

«Ми поділимось із вами частинкою американського джазу, але й з собою ми візьмемо дещо дуже особливе. Ми візьмемо з собою значно глибше розуміння української культури», - каже Дон Скофілд.

Дехто із музикантів, які дають концерт в Житомирі, приїхав до України вперше. Лише за тиждень вони побували у Львові та Житомирі, і в обох містах відбулись десятки зустрічей із українцями.

«Для мене справжня честь бути тут в Україні і дізнаватись про її культуру від студентів-професіоналів Національного президентського оркестру та усіх тих людей, з якими нам пощастило познайомитись за минулий тиждень. Музика, як і архітектура, як і драма, як і будь-яке інше мистецтво - здатна говорити, незважаючи на мовні бар’єри. І для мене також є честю провести зі студентами та професіоналами хоч кілька годин, але вони назавжди залишаться в моєму серці та в моїй пам’яті», - розповідає музикант Оркестру ВПС США в Європі Метью Еріксон.

Житомир - одне із трьох міст, окрім Львова та Києва, де Оркестр ВПС США дасть свої концерти.

«Національний президентський оркестр неодноразово прибував до Житомира із концертами. Востаннє ми були тут майже півроку тому, і тоді наш колектив виступав у Житомирській філармонії. І тоді в концерті брав участь диригент оркестру пана Дона Скофілда Джастін Льюїс. Він є капітаном ВПС США і диригентом Оркестру ВПС США в Європі. Коли після концерту ми побачили, наскільки гостинно нас приймає Житомир, виникла така спонтанна ідея - а чому б не приїхати сюди через півроку? Ідея виникла, ідея реалізована завдяки моєму другу Дону Скофілду. І я надзвичайно радий, що це усе може відбутись в Житомирі», - каже диригент Національного Президентського оркестру Максим Гусак.

Завершальні два концерти Оркестр ВПС США дасть у Києві 20 та 21 жовтня.

Як повідомляв Житомир.info, 28 квітня 2017 року до Житомира із концертом приїжджав камерний оркестр Національного президентського оркестру. Колектив виступив у гарнізонному будинку офіцерів для житомирських військовослужбовців, учасників АТО та їх родин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: оркестр військовий  
Матеріали по темі