Новини компаній

На що звернути увагу під час оформлення полісу ОСЦПВ

28 November 2018, 15:17

Поради щодо вибору поліса та страхової компанії в Україні. Способи розширення захисту власного авто, відповідальності перед третіми особами.

Поліс ОСЦПВ вважається надійним захистом автомобіліста у випадку ДТП. Щоб це відповідало дійсності, необхідно звернути увагу на кілька важливих моментів ще до оформлення страхування. Уважний підхід позбавить вас зайвих неприємностей у майбутньому.

Вартість полісу та знижки

Серйозні компанії, що дійсно готові виплачувати компенсації по страховим випадкам, пропонують заздалегідь розрахувати вартість полісу. Для цього навіть необов'язково звертатися до менеджера – скористатися калькулятором автоцивілки легко самостійно. Наприклад, АСКО ДС пропонує у вільному доступі точний інструмент онлайн askods.com/ua/kalkulyator-online/kalkulyator-osago.

Фінансові установи з високим рівнем сервісу та чесним обслуговуванням майже ніколи не надають додаткових знижок. Виключенням є тільки пільгові категорії населення та водії з безаварійним стажем (бонус-малус). Інколи спеціальні пропозиції передбачають безкоштовне надання евакуатора та деякі інші послуги, проте саме знижки зустрічаються у рідкісних випадках.

Якщо ціна полісу значно відрізняється від середньої, отримати компенсацію у разі ДТП буде надзвичайно складно, чи зовсім неможливо. Звісно, не варто купувати страховку у кіосках, машинах, що можна побачити біля кордону або на в'їзді у Київ, інші великі міста. Зазвичай там продають підробки чи просто недійсні бланки. Заздалегідь дізнайтеся середню вартість автоцивілки та оформлюйте її у надійній компанії.

Перевірка полісу

Страхові експерти рекомендують дізнатись, чи зареєстрований поліс до та після його купівлі. Зробити це легко на офіційному сайті МТСБУ за номером, що надрукований у верхній частині бланку. Перед оформленням страховки дізнайтеся цифри з документу, який вам нададуть при оформленні, та здійсніть пошук по централізованій базі даних транспортного бюро – бланк повинен мати статус невикористаного. Якщо документ вважається використаним чи втраченим, вас намагаються надурити.

Після оформлення полісу його статус повинен змінитися з невикористаного на діючий впродовж 2-3 днів з моменту оплати. За цей час страхова компанія повинна внести у загальну систему всю необхідну інформацію. Якщо після 5 днів статус бланку не змінився, зверніться до офісу за поясненнями.

Додатково при виникненні ДТП бажано здійснити перевірку поліса іншого учасника транспортної пригоди. Зробити це можна безпосередньо на місці за допомогою смартфона. Такий крок допомагає одразу довідатися про фальшиву страховку, втрату ліцензії компанією, де обслуговується водій. У результаті ви своєчасно сплануєте свої дії, уникнете втрати дорогоцінного часу та нервових клітин.

Розширення покриття

Рівень інфляції національної валюти постійно змінюється, а ось страхові суми залишаються постійними. У випадку ДТП водій може розраховувати на оплату збитків, заподіяних майну, у розмірі до 50 тис. гривень. Шкода життю та здоров'ю буде компенсована максимум на 100 тис. гривень. Враховуючи вартість запчастин та курс долару, це відносно невеликі гроші.

Розширити покриття для максимального захисту транспортного засобу можна за рахунок додаткового полісу добровільного страхування. Його легко придбати одночасно з ОСЦПВ та використати, якщо сума головного документа не перекриває всіх нанесених збитків. Пам'ятайте, що калькулятор страхування авто не враховує такі додаткові варіанти, тому фінальна ціна полісу в Україні буде вище. Клієнт має змогу обрати суму, що буде закладена у виплати по запасному документу. Цей варіант підходить для водіїв, які віддають перевагу максимальній захищеності у критичних ситуаціях, можуть собі дозволити не економити.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі