Культура

У музеї космонавтики житомирянам показали кращі короткометражні анімації на фестивалі LINOLEUM

8 December 2018, 20:32

У Житомирі в музеї космонавтики відбувся відкритий показ кращих світових короткометражних анімацій з циклу фестивалю медіа-мистецтва LINOLEUM-2018.

Головна мета міжнародного фестивалю сучасної анімації - показати, що анімація, це не тільки розвага для дітей, але і вид сучасного мистецтва, де за допомогою нових технологій можна піднімати актуальні теми, залучаючи до цього широку інтелектуальну аудиторію.


«Основна ціль нашого фестивалю - це популяризація авторської анімації в Україні. Тому що люди схильні асоціювати анімацію із дитячою розвагою в першу чергу і думають, що це якісь спогади із дитинства. Але насправді анімація має абсолютно різні форми, вона може піднімати дуже гострі теми. Ми хочемо це показати. Тобто, показати анімацію з іншої сторони. Відповідно, ми з початку року їздимо містами України, де ми можемо або за допомогою, або без допомоги місцевих організаторів (показати фільми). Тут нам допомогли. Насправді локація не дуже допомагає нашій тематиці, але наш постер так само пов’язаний із темою космосу. Тому, коли нам запропонували декілька локацій, ми одразу обрали музей космонавтики. Цей фестиваль - він по суті є єдиним міжнародним фестивалем анімації в Україні на сьогодні. Впродовж п’яти років він проходив у Києві в вересні. Він складається із трьох конкурсних програм і позаконкурсних. Фактично, ми показуємо близько 250 короткометражних фільмів, дорослих фільмів, наша аудиторія - 16+, але є так само і дитяча програма. Окрім цього, у нас дуже потужна освітня програма, яка складається із воркшопів та майстер-класів від професіоналів – як зарубіжних, так і наших українських», - каже програмний директор фестивалю сучасної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM Анастасія Верлінська.

При відборі на фестиваль перед авторами ставлять не так багато рамок та обмежень, тому кожен глядач міг знайти щось цікаве для себе.

«Сьогодні програма складається із 12 фільмів. Це учасники конкурсної програми цього року, 4 з них вже потрапили у лонг-ліст Американської кіноакадемії, як претенденти на Оскар. Фільми абсолютно різні за технікою, за жанрами. Коли ми приймаємо фільми у конкурс, у нас немає якихось обмежень, окрім хронометражу - до 30 хв. Є теми сексуальні, є теми насилля, є теми еміграції, є різні теми. Це рефлексії авторів на те, що відбувається сьогодні в світі, або якісь їх вигадані історії та фантазії і тому подібне», - розповідає програмний директор фестивалю LINOLEUM.

Нагадаємо, влітку в Житомирі проходив фестиваль документального кіно Lampa.doc, де містяни могли подивитись короткометражне кіно і «документалки» в «повному метрі» під відкритим небом. Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кіно кфнофестиваль музей космонавтики анімація  
Матеріали по темі