Політика

Сидір Кізін: Будемо відстоювати рішення Житомирської облради щодо мораторію на використання російськомовного культурного продукту в апеляції

28 February 2019, 15:18

У Житомирському окружному адміністративному суді 28 лютого відбулося судове засідання за позовом Житомирської регіональної організації політичної партії «За життя», у якому вони вимагають відмінити рішення обласної ради «Про мораторій на використання російськомовного культурного продукту на території Житомирської області».

Відповідачем у справі є Житомирська обласна рада, яка за ініціативою голови фракції ВО «Свобода» Сидора Кізіна ухвалила рішення, яким рекомендувала запровадити мораторій на використання російськомовного культурного продукту на території Житомирської області.

Цього дня до зали судових засідань завітали як прихильники партії «За життя», так і ті житомиряни, які вважають, що відібравши в українців мову – може зникнути ціла нація.

Депутат Житомирської обласної ради, голова фракції ВО «Свобода» Сидір Кізін переконаний, що позивні вимоги опонентів є безпідставними.

«Обласна рада, як вищий представницький орган нашої області прийняла позицію, а саме рішення про рекомендацію запровадити на території області мораторій на використання російськомовного культурного продукту. Що це означає? До нас зверталися ветерани АТО, наприклад, які їдуть в громадському транспорті, а там лунає «шансон»; він просить водія переключити на українську музику, бо він тільки повернувся зі сходу і його це зачіпає, але водій відмовляє. Чи, наприклад, проходить людина в кафе, ресторан, і його зустрічають російською мовою, він просить меню – приносять російською мовою, він говорить українською, а з ним продовжують спілкуватися російською. Таких прикладів дуже багато, і, власне, у зв’язку з цим, а також фактом окупації частини України Російською Федерацією ми ініціювали, Всеукраїнське об’єднання «Свобода», таке рішення обласної ради. Депутати нас підтримали. Це рішення має рекомендаційний характер. Ми звертаємось до наших комунальних установ, різних закладів не використовувати російськомовний культурний продукт, а натомість використовувати наш, україномовний, не підтримувати агресора, не «лити воду на млин російський», а послуговуватися своїм, що допоможе українській мові, допоможе Україні. Адже там, де немає української мови, пісні, де її не було в Криму та на Донбасі, там зараз немає української влади, там немає української держави. Ми тут, в тилу, переживаючи за мову, фактично таким чином зміцнюємо обороноздатність, зміцнюємо нашу національну безпеку», - наголошує Сидір Кізін.

Голова ВО «Свобода» зазначає, що наразі українська мова повертається в публічну сферу життя.

«Все більше і більше закладів, які раніше зустрічали свого клієнта російською мовою, зараз все частіше вітають гостей українською. Таким чином, ми повернули українську мову в публічну сферу життя, тобто вона вже не є другосортною, а є господарем на своїй землі. Українська мова повертається! Процес тільки починається і рішення обласної ради – це такий стимулюючий заклик, аби показати, що депутати теж цього хочуть, і демонструють свою позицію», – говорить Сидір Кізін.

Натомість, спозивачів впевнена, що російськомовний культурний продукт створювався століттями, й українці мають повне право розмовляти російською та слухати «російський продукт».

«В першу чергу, ми представляємо не просто якихось людей, ми як політична сила представляємо і своїх партійців, і прихильників, ми маємо певний рейтинг в нашому регіоні. Ми почули на засіданні суду, що партія «Свобода», а ми знаємо її ідеологію, апелює до певних історичних фактів, але з іншого боку є Конституція, є Європейська хартія, є Конвенція, є чітко рекомендовано в Конституції Україні право кожної людини розмовляти на мові, але питання стоїть не в тому, що ми намагаємось апелювати, чи оскаржувати сам факт державної мови, ми в першу чергу захищаємо права людей, які проживають на території нашої області, міста, та які спілкуються, в тому числі й в публічній сфері, російською мовою. Ми повинні розуміти, що російськомовний культурний продукт – це не просто продукт, який написаний на російській мові, це продукт, який створювався століттями. Ми маємо багато видатних науковців, культурних діячів, які писали і творили російською мовою. Так само наш геніальний літератор Тарас Шевченко, він також робив твори на російській мові, але ми маємо сучасний переклад. Виконання творів на мові тексту оригіналу – воно є класичним, і будь-який переклад, навіть на українську - він не зможе відтворити всю ту суть, яку передали ті самі автори», - сказав голова Житомирської організації партії «За життя» Микола Янович.

Після дебатів суд оголосив рішення та задовольнив позов партії «За життя». Сторона відповідачів запевняє, що оскаржуватиме рішення в апеляційному суді.

«Рішення суду поки що не має тексту, оголосили сьогодні тільки регулятивну частину. Тож не зрозуміло, чим суд мотивував своє рішення, але видно, що рішення заангажоване. Рішення обласної ради повністю відповідає чинному законодавству, статті 10 Конституції України, в тому що українська мова, як державна, є обов’язковою для вживання в публічній сфері життя. Обласна рада не вийшла за межі свої повноважень. Чому суд дав такий привід попіаритися партії Медведчука – будемо розбиратися. Ми оскаржимо це рішення в апеляційному суді і будемо добиватися законного рішення. І думаю, що ми відстоїмо позицію обласної ради, і відстоїмо позицію, що українська мова як державна має бути повноправною не тільки на території Житомирщини, а й взагалі в Україні», - резюмував голова Житомирського обласного осередку ВО «Свобода» Сидір Кізін.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі