Культура

​Соціальні мережі через призму іронії та картини з посланням: у Житомирі відкрили інтерактивну виставку польських художників

27 March 2019, 20:55

У Житомирі 27 березня презентували проекти польських художників Магдалени Лесьняк «Життя в мережі» і Рафала Урбанського «QR [реінтерпретації]». Художників проекту поєднує цікавість до віртуального світу та новітніх технологій.

У серії картин Магдалени зображені графічні елементи веб-сайтів, скріншоти екрану телефона, фрагменти діалогів із соціальних мереж, обличчя та фігури людей. Полотна Рафала представляють графіки, а також цикл мультимедійних художніх робіт із закодованими посланнями, які можна прочитати за допомогою QR-коду через спеціальний додаток на смартфоні.

Близько тридцяти картин митців розвісили у виставкових залах Дому української культури.


«Сьогодні у нас презентація виставки сучасного мистецтва, а саме двох художників із Польщі: Магдалени Лесьняк та Рафала Урбанського. Це міжнародний проект між Україною і Польщею під назвою «Міст культури». Сьогодні у нас виставка двох художників, потім ми хочемо й надалі налагоджувати співпрацю і зробити виставки сучасного польського мистецтва, можливо, автентичного, регулярними, щоб поєднувати наші культури, обмінюватись. Можливо, представимо виставки наших художників житомирських у Польщі або хоча б у консульстві. Тобто, це міст двох культур, які близькі одна одній», - говорить начальник управління культури Житомирської міської ради Ніна Рябенко.

«Магдалена Лесьняк та Рафал Урбанський - це художники, які працюють та живуть в місті Кельце у Польщі. Це ті художники, які беруть своє натхнення з сучасної культури, сучасного світу, в тому числі з медійної культури: фейсбук, інстаграм, гугл. Тобто, всі ці форми, з якими ми дуже знайомі, які не вважаємо мистецтвом, а якимись такими прагматичними речами, якими займаємося кожен день. Вони через інтернет шукають вираження своєї художньої точки зору. Проект Магдалени Лесьняк «Життя в мережі» показує насправді буквально життя в мережі, але воно показане не як щось буденне, а як основна частина життя, як те, через що вона пов'язана зі світом. А виставка Рафала Урбанського «QR [реінтерпретації]» - це якраз інтерпретація такої дуже прагматичної структури, як QR, тому що всі картини, які тут представлені, в них є QR-коди, які показують іншу реальність за собою. Ними можна користуватись, читати за допомогою сканеру, і вони позують нам цитати, художній зміст», - розповідає віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у м. Вінниці Агнєшка Гуральска.

Перебуватиме виставка у Житомирі до 8 квітня.

Як повідомляв Житомир.info, 21 березня, у Міжнародний день людей із синдромом Дауна у Житомирській міськраді відкрили виставку-аукціон картин, аби зібрати кошти на лікування 11-річної Олени Бахуринської.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виставка культура Дім української культури  
Матеріали по темі