Події

Масштабну пожежу в Житомирській області, в якій мало не згоріла 200-літня церква, зупинили біля заповідника

9 April 2019, 16:03

У пустуючому селі Великі Кліщі Народицького району Житомирської області 8 квітня розпочалася масштабна пожежа, яка ледь не спопелила 200-літню церкву та мало не перекинулася на заповідник «Древлянський».

Про це повідомила прес-служба управління ДСНС у Житомирській області.

«8 квітня о 17:05 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про загоряння сухої рослинності в с. Великі Кліщі Народицького району. Це село відноситься до другої зони обов’язкового відселення, воно пустуюче. По прибуттю з’ясувалося, що на великій площі горіла суха трава, самосіви, чагарники та хати-пустки. Також вогонь вже поширився на лісовий масив», - інформують рятувальники.

До ліквідації залучали працівників розташованого поруч природного заповідника «Древлянський», державного підприємства «Народицький спецлісгосп» та відділення народицьких рятувальників. Одночасно з гасінням лісівники оборювали територію: працювало 7 тракторів.

«Через суху вітряну погоду вогонь неконтрольовано перекидався навіть через раніше створені мінералізовані смуги. Керівник гасіння пожежі додатково викликав пожежні розрахунки з Малина, Овруча, Коростеня, Словечанського та Малинського АПК», - йдеться у повідомленні.

О 20:30 пожежу в лісовому масиві вдалося локалізувати та о 5-й ранку 9 квітня - ліквідувати. Далі фахівці продовжували гасити сухостій, об 11:00 пожежу сухої рослинності ліквідували.

«Загалом на місці події працювало 19 одиниць техніки та 82 чоловіка особового складу підрозділів ДСНС та лісівників. Спільними зусиллями також вдалося врятувати місцеву дерев’яну церкву, якій понад 200 років. Незважаючи на те, що в селі ніхто не проживає, вона діюча», - повідомляє УДСНС.

Нагадаємо, в лютому 2018 прем’єр-міністр Володимир Гройсман підписав розпорядження про дозвіл на передачу заповіднику «Древлянський» майже 17 тис. га лісу. 12 березня 2019 року заповідник «Древлянський» уперше за свою історію отримав спецавтомобіль від Мінприроди, зокрема, для попередження лісових пожеж.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017 році дві доби горів ліс на території «Поліського природного заповідника» біля села Майдан Копищанський Олевського району.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа церква заповідник  
Матеріали по темі