Влада

У Житомирі планують запустити соціально-екологічний проект: зібрати гроші на екосумки, які будуть продавати

11 April 2019, 14:27

У Житомирі хочуть запровадити соціально-екологічний проект, метою якого є відмова від використання пластикових пакетів. Натомість містянам пропонуватимуть перейти на екологічні торбинки.

Проект рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради «Про підтримку реалізації соціально-екологічного проекту щодо обмеження використання пластикових пакетів на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади «#ЦЯТОРБА»» опублікований на сайті міської ради від 11 квітня 2019 року.

«Підтримати реалізацію соціально-екологічного проекту щодо обмеження використання пластикових пакетів на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади «#ЦЯТОРБА» та затвердити концепцію реалізації проекту. Визначити виконавцем соціально-екологічного проекту «#ЦЯТОРБА» комунальну установу «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради», – йдеться у проекті рішення.

У додатку до проекту рішення обґрунтовується необхідність запровадження такого проекту.

«Щороку в усьому світі споживається від 1 до 5 трильойонів одноразових пластикових пакетів та контейнерів для їжі, з яких переробляється лише близько 1%, решта потрапляє до навколишнього середовища, забруднює екосистеми та розкладається до 1000 років. В морфологічному складі побутових відходів, що створюються на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади, пластикові відходи складають більше 20%, і їх частка щороку збільшується. З загального обсягу пластикових відходів упаковка харчових продуктів, засобів побутової хімії, пластиковий посуд становить близько 90%. Це означає, що потенційно щорічно навантаження на міський полігон твердих побутових відходів може бути зменшене на близько 20% лише за рахунок роздільного збору пластикових відходів та відмови від побутового використання пластикових пакетів», – йдеться у документі.

Мета проекту – зменшити побутове використання пластикових пакетів в межах міста Житомир шляхом їх заміщення паперовими пакетами, еко-сумками багаторазового використання, що виготовлені з екологічно чистої або вторинної сировини.

У змісті проекту зазначено, що на початковому етапі його реалізації планують зібрати гроші для виготовлення 10 тисяч екосумок. Також мають провести рекламну кампанію, аби популяризувати екологічні торбинки.

«Зміст проекту:

  • Збір коштів для виготовлення першої партії брендованих екосумок багаторазового використання в розмірі 10 000 одиниць.
  • Виготовити та поширити серед населення міста Житомир брендовані екосумки багаторазового використання загальним тиражем 30 000 одиниць.
  • Провести загальноміську інформаційно-просвітницьку кампанію (виготовлення та поширення відеороликів, зовнішньої реклами, друкованої продукції тощо) щодо шкоди пластикових відходів та популяризацію побутового використання в якості екологічного замінника пластикових пакетів.
  • Розробити та запустити веб-сайт Проекту, в тому числі для збору коштів та поширення (продажу) Продукції (еко-сумки багаторазового використання)», – зазначено у додатку.

Заплановано, що виготовлена в рамках проекту продукція буде поширюватися через партнерські торговельні мережі (магазини, супермаркети тощо), заклади громадського харчування, інші партнерські організації на платній основі за ціною, що визначена рішенням Наглядової ради проекту. А оплата продукції буде здійснюватися виключно в безготівковій формі.

Виконавець проекту зобов’язується в межах 10% кожної партії виготовленої продукції передавати на безкоштовній основі партнерським неприбутковим організаціям (закладам освіти, культури, охорони здоров’я, громадським організаціям тощо) в рамках ініційованих такими організаціями відповідних просвітницьких заходів, інформаційних кампаній та соціальних ініціатив.

Доходи від продажу екоторбинок планують спрямувати на виготовлення нових партій продукції.

«Джерелами фінансування заходів в рамках Проекту є кошти місцевого бюджету, безповоротна фінансова допомога суб’єктів господарювання та інші не заборонені законодавством джерела фінансування. Витрати на інформаційно-просвітницьку кампанію покриватимуться за рахунок коштів місцевого бюджету в рамках програми «Впровадження стратегічних ініціатив міста Житомира на 2018-2020 роки», – йдеться у проекті.

Як повідомляв Житомир.info, 21 лютого 2019 року на сайті мерії був опублікований проект рішення сесії Житомирської міської ради «Про обмеження використання пластикових пакетів на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади». 13 березня Житомир.info поцікавився, чому влада міста рекомендує відмовитись від пластикових пакетів та чи готові до цього житомиряни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сумка екосумка пакет поліетилен пластик  
Матеріали по темі