Політика

Фальсифікації з часом у протоколах та пошматований бюлетень – ОПОРА і поліція про другий тур виборів у Житомирській області

22 April 2019, 13:55

21 квітня, у день другого туру виборів президента України, грубих порушень виборчого законодавства та фальсифікацій у Житомирській області зафіксовано не було.

Про це журналістам розповіли координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області Тарас Чмут і начальник Головного управління Нацполіції в області Вячеслав Печененко на прес-конференції 22 квітня.

Всі дільниці в області, за спостереженнями ОПОРИ, відкрилися вчасно.

«У всіх дільницях, де ми були, зранку був кворум. Також скрізь голосування розпочалося о 8.00, навіть у Коростені, де під час минулого туру одна з дільниць відкрилася раніше, оскільки виборцям треба було на електричку», – зазначив Тарас Чмут.

На дільницях і під час другого туру фіксували порушення таємниці голосування.

«Протягом дня голосування на 5% дільниць було порушено таємницю голосування. У Житомирі був зафіксований випадок голосування поза межами кабінки. Також було два випадки фотографування з оприлюдненням інформації у соцмережі. Один чоловік запостив у Instagram свій бюлетень. Там чітко видно, що це округ № 63, але дільницю, на жаль, не видно. А одна дівчина з Бердичева запостила у Facebook фото бюлетеня з позначкою за кандидата, і теж видно округ. Інших випадків стосовно фотографування ми не фіксували. Ця інформація була передана поліції для подальшого опрацювання», – поінформував координатор ОПОРИ.

Примітно, що під час волевиявлення Громадянська мережа не зафіксувала жодного випадку видачі бюлетеня виборцям, що прийшли без паспорта.

«Що дуже цікаво, протягом другого туру нами не було зафіксовано жодного випадку голосування без документів, голосування з закордонним паспортом, пенсійним посвідченням, водійськими правами, довіреністю або іншими документами, за якими виборці не мали б голосувати. Під час першого туру було близько 20 таких випадків. А під час цього туру усі ДВК, де ми були, працювали в цьому плані відповідно до закону, і всіх виборців, котрі приходили без документів або з пенсійним чи запрошенням, члени ДВК відправляли додому по паспорт. Це дуже показово. На моїй пам’яті це, напевно, перші вибори, коли ми не фіксували випадків видачі бюлетенів у Житомирській області без документів», – зауважив Тарас Чмут.

Він також розповів про спосіб членів ДВК збільшити свою зарплату за роботу на виборах.

«Цікава річ відбувалася з двадцятьма, а то й з тридцятьма ДВК, на яких ми були присутні: члени комісії з метою отримання коштів за другий робочий день, попри те, що порахували протоколи о 10-ій вечора чи об 11-ій, підписували їх 22 квітня, наприклад, 00.20 год. Таким чином виходило, що працювали вони дві доби, відповідно мали б отримати більші виплати», – розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

Також були зафіксовані й інші незначні порушення: відсутність інформаційних плакатів з роз’ясненнями щодо порядку голосування, плутанина між недійсними бюлетенями і такими, що не підлягають врахуванню тощо.

Результати паралельного підрахунку голосів

«Наразі дані Громадянської мережі ОПОРА підтверджують дані ЦВК, а це означає, що втручань у виборчий процес або грубих фальсифікацій не було», – підсумував Тарас Чмут.

Про порушення під час голосування 21 квітня, зафіксовані правоохоронцями, розповів начальник Головного управління Нацполіції в області Вячеслав Печененко, зауваживши, що в цілому вибори пройшли демократично і прозоро.

«Ми маємо прозорі, чисті і демократичні вибори. Всього на кінець підрахунку голосів проведення другого туру зафіксовано 25 повідомлень про порушення виборчого процесу. Лідером було місто Житомир – 12 повідомлень, Коростенський відділ поліції – 4, по одному-два – в інших районах. Найбільше повідомлень стосувалося фотографування бюлетенів – 5, по 4 – агітація у день виборів та відсутність у списку виборців. Жодного грубого порушення виборчого процесу не було зафіксовано», – констатував Вячеслав Печененко.

За кількова порушеннями були складені адміністративні протоколи.

«Одне з найбільш знакових порушень – коли виборець, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, порвав свій отриманий бюлетень. На нього було складено два протоколи: про появу в громадському місці у нетверезому стані та зіпсуття бюлетеня. Щодо фактів фотографування бюлетенів були складені адміністративні протоколи. Решта повідомлень про можливі порушення розглядаються», – зазначив головний поліцейський області.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі станом на 04:26 ранку 22 квітня 2019 року підраховані протоколи всіх 106 дільничних виборчих комісій 62-го виборчого округу. Відповідно до підрахунків, за Володимира Зеленського віддали голоси 79159 виборців, або 76,39%, за Петра Порошенка – 24464, або 23,60%. Відрив склав 52,79%:

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори голосування бюлетень порушення Печененко поліцейський Чмут ОПОРА  
Матеріали по темі