Фоторепортаж

​Покрокове приготування та рецепт надзвичайно смачних пасок від житомирянки. Фоторепортаж

25 April 2019, 18:10

Чистий четверг – це день, коли в Україні традиційно пекли великодні паски.

25 квітня Житомир.info побував на кухні в житомирянки Тамари Черняхович, яка погодилася під «прицілом» фотоапарата спекти кілька сортів неперевершених великодніх пасок.

Тамара має юридичну освіту, а в декреті (у Черняховичів двоє синів) захопилася кулінарією. У фейсбук-спільноті її зробили відомою домашні торти, зефіри й різноманітні смаколики. Жінка каже: щороку пече багато пасок на католицький та православний Великдень, а також на благодійність. Її улюблений рецепт – «Бабка подільська».

«Це – старовинний польський рецепт. Я знайшла його в інтернеті, на сайті Picantecooking, і вже п’ять років печу за ним. Якщо у інші рецепти я вношу свої зміни, комбіную, то цей я практично не змінюю», - говорить жінка. Вона із задоволенням ділиться рецептом пишних, солодких, ароматних бабок, які пече у кілька замісів.

Випікання пасок – процес складний та тривалий. Для того, щоб спекти 2 великих або 4 маленьких паски, потрібно:

  • 700 грамів борошна
  • 400 мл молока
  • 50 грамів свіжих дріжджів
  • 15 жовтків
  • 200 грамів вершкового масла
  • 200 грамів цукру
  • 150 грамів сухофруктів за смаком
  • 100 мл міцного алкоголю
  • 1 столова ложка меду
  • 1 стручок ванілі чи ванільний цукор
  • ½ чайної ложки солі
  • 1 яйце для змащування.

Всі інгредієнти мають бути кімнатної температури. Починаємо з сухофруктів. Замочуємо їх окропом на одну хвилину, потім відціджуємо та заливаємо міцним алкоголем. Я використовую суміш коньяку та вишнівки. Чим довше вони так простоять – тим краще. Можна залишити їх навіть на 6-8 годин.

Далі готуємо опару. Для цього насипаємо у ємність 125 грам борошна і заливаємо його 300 мл киплячого молока. Перемішуємо, доки не залишиться грудочок, і відставляємо охолоджуватися.

У 100 мл молока розводимо дріжджі і додаємо до охолодженої основної маси та залишаємо на хвилин 20. Тим часом розтоплюємо масло у мікрохвильові та залишаємо трішки охолодитися.

Відділяємо 15 жовтків та збиваємо їх з цукром і сіллю.

Далі додаємо до опари 575 грамів борошна, столову ложку меду, ваніль, збиті з цукром жовтки і замішуємо тісто. Вимішуємо його 15 хвилин, доки маса не стане гладкою. Накриваємо рушником та залишаємо на півтори години.

Зливаємо алкоголь з сухофруктів, його ми потім додамо у тісто. Сухофрукти обвалюємо у борошні, щоб вони рівномірно розподілилися у тісті. У тісто, що підійшло, додаємо алкоголь з сухофруктів, самі сухофрукти, і вимішуємо вдруге, щоб рівномірно розподілити сухофрукти.

Форми наполовину наповнити тістом, попередньо змастивши їх рослинною олією, та залишити на 30-40 хвилин, щоб тісто підросло.

У розігріту до 190 градусів духовку ставимо паски, попередньо змастивши збитим яйцем, та печемо до готовності. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою. Перші хвилин 10-15 духовку не можна відкривати, щоб паски не «опали».

«Коли паски готові – дістаємо їх з духовки та прикрашаємо. Цей процес творчий, і кожен підходить до нього по-своєму. Я прикрашаю збитою білковою глазур’ю, спеціальними прикрасами та сухофруктами», - ділиться господиня.

Вона розповідає, що частина пасок, приготована за іншим, безалкогольним рецептом, поїде до дітей в інтернат.

«Наташа Горкуша, житомирська волонтерка, захотіла зробити дітям свято на Великдень і запропонувала доєднатися. Я погодилася спекти паски. Поїдуть вони завтра у Нову Борову чи Дениші», - говорить Тамара.

Майстер-клас з приготування празького торта з коньяком від житомирянки Оксани дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: паска Великдень рецепт Тамара Черняхович  
Матеріали по темі