Економіка

В Житомирській області хочуть щороку створювати по два індустріальних парки

16 May 2019, 10:48

На сесії облради збираються затвердити Програму розвитку мережі індустріальних парків у Житомирській області на 2019-2021 роки.

Відповідний проект рішення сесії 15 травня опублікований на сайті облради. У проекту є чотири розробники – троє депутатів облради (Сергій Крамаренко, Віталій Ейсмонт, Сидор Кізін) та директор установи «Агенція регіонального розвитку Житомирської області» Артем Сачук.

«Розвиток Житомирської області можливий за рахунок таких складових, як: інновації та інвестиції. Без залучення інвестицій та активізації внутрішнього капіталу здійснити регіональний розвиток буде майже неможливо. Тому необхідно переходити на європейські стандарти якості, і розбудовувати перш за все економіку, для забезпечення стабільного розвитку області. Одним із найрезультативніших підходів у досягненні вищезазначеної мети є створення та розвиток індустріальних парків – визначення земельних ділянок, привабливих для започаткування на них промислового виробництва, облаштування їх необхідною інженерно-технічною інфраструктурою», - зазначають розробники Програми.

Визначений загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми – 200 тис. грн з обласного бюджету.

Основні завдання Програми:

1. Створення сприятливих умов для розміщення на території Житомирської області нових підприємств.

2. Забезпечення нових можливостей для розвитку пріоритетних галузей для інвестування в Житомирській області.

3. Залучення в економіку області зовнішніх і внутрішніх прямих інвестицій.

4. Створення сприятливого інвестиційного клімату в Житомирській області.

5. Підвищення інноваційної активності підприємств в Житомирській області.

6. Збільшення зайнятості населення, створення центрів розвитку на базі мережі індустріальних парків.

7. Збільшення надходження податків, зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів усіх рівнів.

8. Запуск не менше 2-х індустріальних парків щорічно.

Очікуваними результатами створення та розвитку мережі індустріальних парків стануть:

Інвестиції. Передбачається залучення не менше 20 млн. дол. прямих інвестицій в економіку міста. Очікується імпорт устаткування, обладнання та комплектуючих до них, матеріалів, що не виробляються в Україні.

Робочі місця. Передбачається створення понад 3000 нових робочих місць. Нові підприємства та інноваційні технології. Передбачається створення нових підприємств з високим потенціалом інноваційного розвитку, зростання доданої вартості та замкненими ланцюгами виготовлення продукції.

Наповнення бюджету. Передбачається збільшення надходжень додаткових коштів до місцевого бюджету не менш, ніж на 10% щороку.

Бізнес. Передбачається створення умов для розвитку МСП та оточення бізнесу, підвищення конкурентоспроможності економіки регіону, підвищення експортного потенціалу підприємств Житомирщини.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці жовтня 2016 року індустріальний парк «Zhytomyr East» був включений до державного реєстру індустріальних парків України. 9 березня 2017 року депутати Житомирської міської ради одноголосно підтримали проект рішення про укладання меморандуму про партнерство з ТОВ «Житомирська меблева фабрика», яке планувало побудувати підприємство на території індустріального парку. В липні 2018 року в інтерв’ю мер Сергій Сухомлин говорив, що меморандум підписаний, земля передана, інвестор сумлінно вносить плату за оренду земельної ділянки, але поки нічого не будує.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада індустріальний парк інвестиції  
Матеріали по темі