Місто

«Житомирський Бізнес-клуб» допоміг запустити у місті екопроєкт #ЦяТорба

3 July 2019, 19:57

Замість звичних поліетиленових пакетів паперові, торбинки із тканини й сітки. Так проходить Міжнародний день без поліетилену в гіпермаркеті «Ашан», де за ініціативи «Житомирського Бізнес-клубу», Агенції розвитку міста та за підтримки міської влади запустили проєкт #ЦяТорба. Ініціатор ідеї Вадим Ліскі розповідає: мета проєкту - пояснити людям, що поліетилен вбиває, й життєво необхідно від нього відмовитись, якщо і не одразу, то хоч поступово.

«160 тисяч пластикових пакетів кожну секунду викидається у смітники в усьому світі. Мене це дуже вразило, і ми разом із «Житомирським Бізнес-клубом» розробили проєкт #ЦяТорба. Я розумію, що сумка не замінить пластик і не зробить революцію, але революція має відбутись у наших головах. Всі мають зрозуміти, що потрібно думати про наш дім і навколишнє середовище», – розповідає голова ГО «Житомирський Бізнес клуб» Вадим Ліскі.


Ексклюзивну екоторбу не для продажу, а в подарунок від «Житомирського Бізнес-клубу» отримав обласний центр крові. І це також символічно, – кажуть спонсори проєкту.

«#ЦяТорба не проста, вона спеціалізована. Це логотип Житомирського центру крові. Кожна людина, яка долучається до донорського руху, буде отримувати таку торбу. #ЦяТорба рятує життя. Дарую ці сумки, це перша партія, далі буде», – говорить голова ГО «Житомирський Бізнес-клуб» Вадим Ліскі.

«Цей напис символічний. По-перше, день без поліетилену рятує всю планету, а нам допомагають рятувати життя, не можу сказати, спонсори, а друзі, які співчувають і розвитку донорства та допомагають його поширити на всю нашу область», – додає головний лікар Житомирського обласного центру крові Анатолій Чугрієв.

Загалом же перші півтисячі екоторбинок з логотипом міста та гаслами: #ЦяТорба – рятує життя, планету, завжди під рукою, упродовж дня можна придбати на вході до гіпермаркету за 40 грн. Однією з перших підтримала акцію та придбала торбинку Саша.

«По-перше, це дуже зручно, а по-друге – я за такі акції, так як вони справді допомагають зберегти нашу планету. Зараз мало існує таких фірм, які перероблюють пластик, а це є великою загрозою для нашої планети», – ділиться Саша.

Хизується екоторбинкою і пані Наталя, навздогін перелічуючи її переваги.

«Зручно, багаторазового використання, а пакети одноразові – один раз до магазину пройшовся, він порвався і все, потім його куди – на смітник. А сумка дуже комфортна», – зізнається Наталія.

Проєкт координує спеціально створена Наглядова рада, до складу якої увійшли представники міської влади, «Житомирського Бізнес-клубу», екологічних організацій та торгівельних мереж. Першу партію в 10 тисяч торбинок проплатили підприємства, що входять до «Житомирського Бізнес-клубу». Отримані від продажу цих 10 тисяч торбинок кошти міська влада обіцяє пустити виключно на екологічні ініціативи.

«Частина торбинок буде поширюватись через різноманітні соціальні акції, через освітні, культурні проєкти як сувенірна продукція. Але та частина, яка надійде в реалізацію у торговельних мережах, буде реалізовуватись і повертатись назад у фонд, що створений у Агенції розвитку міста, і тим самим ми будемо підтримувати або нові екологічні ініціативи, або збільшувати обсяг виробництва цих торбинок», – роз’яснює директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

Керівництво гіпермаркету, де власне і реалізують першу партію екоторб, й собі розповідає, задля чого доєдналися до екоруху.

«Сьогоднішнім днем ми намагаємось привчити наших клієнтів використовувати паперові пакети і відмовлятись від пластику. У 2020 році ми плануємо повністю відмовитись від використання поліетиленових пакетів», – зазначає начальник сектору людських ресурсів та касових операцій гіпермаркету «Ашан» Лідія Лутай.

«Захист довкілля – одна з ключових позицій екологічної відповідальності «Ашан». У нас на сьогодні є альтернатива пластику – це такі мішечки багаторазового використання. Ці мішечки краще для овочів та фруктів. Також у нас є сумки, щоб відмовитись від поліетилену. Сьогодні ми взагалі відмовились від пластикових рукавиць і знайшли альтернативу – щипці, за допомогою яких можна набирати собі продукцію. Також пропонуємо нашим клієнтам, щоб наклейку можна було клеїти одразу на овочі та фрукти», – додає директор гіпермаркету «Ашан» Олександр Пасічник.

Втім, повністю відмовитись від поліетилену таки не вдається. Мова йде про рибний та м’ясний відділи.

«Просто не утримує вологу, яку виділяє м’ясо. Тому ми намагаємось у пакетик такий, а потім у паперовий, але щоб не використовувати кілька пакетиків, а один», – пояснює Олена.

Проте, каже продавчиня Олена, можуть обійтися і без цього. До прикладу, якщо покупці матимуть свій контейнер.

«Можемо відтарувати і зважити, якщо бажаєте, будь ласка, немає жодних проблем», – запевняє продавчиня.

Покупці зізнаються: до «безполіетиленової» акції ставляться здебільшого позитивно, незручностей не відчули, хіба що незвично.

«Нормально, дуже добре. Пакетики пакетиками, а це дуже зручно», – відповідає Ольга.

«Для природи не шкідливо», – додає Михайло.

«Знаєте, звикли до поліетиленових рукавичок, пакетів, але я не бачу нічого незручного. Просто потрібно наловчитися і все нормально. Позитивно до цього ставлюсь, думаю, постійно потрібно такі акції проводити», – сказала Наталія.

«Мені все подобається, підходить, відмовляємось потихеньку, і торбинки вітаються. Економія коштів, і все екологічно», – розмірковує Світлана.

«Я трішки здивована, але я – за, я за екологію», – каже Олена.

«Ми зараз усі соціальні, дивлячись у соцмережах на відео тварин, де їм на шиї поліетилен намотаний. До того ж, ми бачимо масштаби сміття, забруднення. Тому, якщо є торба, то чому її не взяти. Звичайно, повністю відмовитися не можна, але з чогось потрібно починати», – підсумовує Євгенія.

#ЦяТорба – це тільки початок глобальної екологічної стратегії розвитку міста. Тому, наступний крок – запровадження централізованого сортування сміття. І тут також бізнес співпрацює з владою і громадою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліетилен екологія кульок пакет пластик ЦяТорба  
Матеріали по темі