Суспільство

Житомирська область на першому місці за стягненням аліментів: за пів року – 121 млн грн

11 July 2019, 09:52

За підсумками роботи органів державної виконавчої служби протягом останніх шести місяців, Житомирщина з-поміж інших областей опинилася у лідерах щодо стягнення аліментів.

Як повідомляє Головне територіальне управління юстиції у Житомирській області, про це йшлося під час прес-конференції, яка відбулася 10 липня.

«На кінець першого півріччя поточного року в органах державної виконавчої служби області на виконанні перебувало 22,7 тисяч рішень про стягнення аліментів. Серед аліментників, як не прикро, майже 5 відсотків – жінки. Всього з початку року державними виконавцями на користь дітей області стягнуто 120,9 млн грн аліментів. Такого показника вдалося досягти завдяки реальним механізмам примусового впливу на безвідповідальних батьків, передбачених двома пакетами законів #ЧужихДітейНеБуває. Додатково діти отримали 3 млн грн від штрафів, які сплатили їхні батьки-боржники залежно від суми та тривалості терміну заборгованості: понад 1 рік – 20%, 2 роки – 30%, більше 3 років – 50% (усі виділення – редакції)». – сказав начальник управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Петро Данилишин.

У прес-службі ГУ юстиції в коментарі Житомир.info уточнили, що область займає перше місце за показником стягнення аліментів.

Крім, власне, самих аліментів та штрафів, дітям було перераховано майже 236 тис. грн за виконання злісними неплатниками аліментів суспільно корисних робіт. Ці роботи вони виконують у 18-ти районах області та у м. Житомир.

За словами Петра Данилишина, одним з найбільш дієвих засобів впливу на боржників є заборона покидати межі країни, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати. Нині такі обмеження, які спонукають багатьох неплатників швидко погашати заборгованість, застосовані до майже 5 тисяч осіб.

Зазначається також, що укладення Міністерством юстиції України у січні 2019 року з Державною службою зайнятості та Державною службою України з питань праці двох меморандумів про співробітництво дали поштовх співпраці територіальних органів державної виконавчої служби з міськими й районними філіями обласного центру зайнятості, а також з Управлінням Держпраці. Наразі 85 боржників звернулися до центрів зайнятості в регіоні, з них понад 60 – ті, кого феміда зобов’язала фінансово утримувати своїх дітей. Працевлаштовано (на робітничі професії) 33 боржників, майже половина з яких – це неплатники аліментів.

Як повідомляв Житомир.info, 4 липня 2019 року Головне територіальне управління юстиції у Житомирській області розповідало про житомирянина, який роками накопичував борг з аліментів, а після заборони виїзду за кордон, арешту майна та інших примусових заходів батько знайшов гроші та погасив заборгованість, разом зі штрафом сума склала 62,8 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аліменти боржник заборгованість юстиція  
Матеріали по темі