Спорт

У Житомирі пройшли змагання „Пам’яті героїв Чорнобиля”

10 May 2008, 08:01

Щиро та сердечно, з короваями, національними піснями та танцями у виконанні житомирського хореографічного колективу „Сонечко” зустрічали на Житомирщині учасників XV-ї Міжнародної спартакіади „Пам’яті героїв Чорнобиля”, яка стартувала 6 травня на базі місцевого фізкультурно-спортивного товариства „Динамо”.

Слід зазначити, цей масштабний захід став щорічною традицією, адже був започаткований у квітні 1994-го року за ініціативи міністерств внутрішніх справ України, Республіки Білорусь та Російської Федерації. Основною метою його є вшанування співробітників органів внутрішніх справ усіх республік колишнього СРСР, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Цього року ювілейна 15-та Міжнародна спартакіада відбулася на Житомирщині. Слід зазначити, що житомирянам випала честь зустрічати команд-учасниць міжнародних спортивних змагань уже втретє.

Відтак, для участі в спартакіаді до Житомирського ФСТ „Динамо” прибули чотири збірні команди спортсменів-співробітників органів внутрішніх справ та Міністерства надзвичайних ситуацій з Київської, Чернігівської та Житомирської областей України, а також Гомельської області Республіки Білорусь. На спортивний захід завітали й численні гості, серед яких начальник Департаменту кадрового забезпечення МВС України Володимир Криволапчук, голова Житомирської облдержадміністрації Юрій Забела, голова обласної ради Віталій Француз, народні депутати України,  керівництво відповідних регіональних Управлінь МВС України та Білорусії, а також начальники інших правоохоронних структур Житомирщини та громадських організацій.

 

Кожен з поважних гостей, звертаючись до присутніх, висловлював впевненість, що спартакіада – це справжня подія не тільки для міністерств внутрішніх справ та надзвичайних ситуацій, але й для широкого загалу країн-учасниць. А відгуки з їхніх вуст не залишили сумніву, що проведення подібного заходу – це важлива і благородна справа. Адже навіть сам девіз спортивних змагань утверджує найцінніше та найближче для кожної людини – пам’ять. А тим більше пам’ять про тих людей, які не повернулися з війни з атомним смерчем, які ціною власного життя та здоров’я зупинили чорнобильське лихо, фактично врятували від техногенної катастрофи увесь світ.

Начальник УМВС України в Житомирській області полковник міліції Валерій Присяжнюк зазначив також, що спартакіада має не тільки величезне спортивне, але й виховне та патріотичне значення у справі формування світогляду особового складу міністерств внутрішніх справ та надзвичайних ситуацій на кращих традиціях старших поколінь.

Від імені команд-учасниць міжнародних спортивних змагань було покладено квіти до пам’ятника героям Чорнобиля. А після урочистого підняття прапорів України та Білорусії під звуки українського гімну було оголошено про початок змагань. Учасникам було запропоновано випробувати свої сили з рукопашного бою, у гирьовому та пожежно-прикладному спорті. У спорткомплексі фізкультурно-спортивного товариства „Динамо” пройшли змагання волейболу, а також з вправності у володінні навичками стрільби з бойової зброї. А житомиряни, окрім того, що завітали до спорткомплексу, аби повболівати за своїх земляків, також мали нагоду спостерігати на бігових доріжках місцевого гідропарку за змаганнями з легкоатлетичного кросу.

Наступного дня, 7 травня, в актовій залі УМВС України в Житомирській області урочисто нагороджували переможців спартакіади. Компетентна суддівська колегія на чолі з головним суддею, заступником начальника УМВС в області Миколою Будзинським, визначили кращі команди, а також кращих учасників змагань. Так, призові місця з бойової зброї зайняли відповідно представники з Чернігівської, Київської та Житомирської областей. Найкращими з виконання окремих вправ серед жінок визнано Олену Бабенко з житомирської збірної та Людмилу Бойко з київської команди, а серед чоловіків – Євгена Барабаша з Чернігівщини та Віктора Колесника з Житомирщини.

Особливим стало нагородження переможців у змаганнях з рукопашного бою (а ними стали Житомирська, Гомельська (Республіка Білорусь) та Чернігівська області), адже нагороди їм вручав спеціальний гість спартакіади – президент Світової федерації єдиноборств Джим Брайсон.

 

 

Окрім того, з рук поважного іноземного гостя спеціальний орден отримав і начальник УМВС України в Житомирській області Валерій Присяжнюк.

Кращими у змаганнях з гирьового спорту стали збірні команди Житомирської, Київської та Гомельської областей. Призові місця з легкоатлетичного кросу між собою розділили відповідно Житомирська, Гомельська та Київська області, а у змаганнях з волейболу – житомирська, чернігівська та київська команди.

У змаганнях з пожежно-прикладного спорту, в яких брали участь співробітники управлінь Міністерства надзвичайних ситуацій, перемогли відповідно Гомельська, Київська та Житомирська області.

Відтак, за рішенням суддівської колегії, бронзовими переможцями XV-ї Міжнародної спартакіади „Пам’яті героїв Чорнобиля” стала збірна команда Київської області, срібними призерами визнано збірну Чернігівщини. А безкомпромісну перемогу в боротьбі за першість у спортивних змаганнях виборола збірна команда Житомирської області.

 

 

 

 

Переможці, окрім традиційних кубків, медалей, дипломів і грамот отримали у подарунок телевізори, DVD-програвачі, аудіомагнітофони та радіотелефони. Спеціальними відзнаками „За волю до перемоги” було нагороджено окремих представників кожної із регіональних збірних команд.

Закриваючи спортивні змагання, головний міліціонер Житомирщини Валерій Присяжнюк урочисто передав кубок-естафету змагань заступнику начальника УМВС Чернігівщини, де наступного року має відбутися XVI-та Міжнародна спартакіада, присвячена вшануванню пам’яті героїв-ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Отож, щиро вітаємо переможців Міжнародної спартакіади та бажаємо їм здоров’я, благополуччя, нових спортивних досягнень і плідних успіхів у їх нелегкій службі!

 

Ольга Номерчук,

ВЗГ УМВС України

в Житомирській області

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі