Фоторепортаж

Санаторій, руїни палацу та відтворене поселення слов’ян у селі Дениші Житомирського району. Фоторепортаж

5 August 2019, 16:40

У 20 кілометрах від Житомира в чуднівському напрямку розташоване село Дениші, яке входить до складу Тетерівської ОТГ та має населення 1411 осіб.

За даними Вікіпедії, село розташоване на скелястому лівому березі річки Тетерів за 3 км нижче впадання річки Бобрівка. Поруч із селом знаходиться декілька поселень першої половини І тисячоліття до нашої ери, VI—VII століття нашої ери та курганна група Х-ХІІІ століть.

«Село відоме з XVIII століття, мало назву Дунаєць. З 1903 р. належало родині Терещенків, які в 1911 р. побудували тут палац», - розповідає Вікіпедія. У 1848—1901 роках тут працював Денишівський чавуноливарний завод.

Нині в Денишах діє відомий в Україні санаторій радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення з однойменною назвою, приваблюють туристів руїни палацу родини Терещенків, побудованого в кінці 19 століття, та видно Свято-Преображенський Тригірський чоловічий монастир, розташований в сусідньому селі Тригір’я.

Тут також розташовані скелі, на яких тренуються альпіністи, а нещодавно було збудоване давнослов’янське поселення для зйомок фільму. Зйомки 16 серій історично-пригодницького серіалу «Слов’яни» триватимуть до кінця осені.

Палац Терещенків у Денишах – це пам’ятка місцевої архітектури. Він був зведений на березі річки на початку 19 століття та будувався з урахуванням прогресивних технологій: вже тоді використовувалися бетон і червона цегла, а фігурні елементи створювалися за допомогою штукатурки.

«Замок зберігає кілька суперечливих легенд. Одні говорили, що на підлозі в замку був справжнісінький акваріум, в якому плавали риби. Інші стверджували, що підлога була усипана золотими монетами, які з часом знаходили в лісах неподалік від замку. Також існує легенда, що близько маєтку була білосніжна гірка з цукру, по ній каталися на санках, немов по снігу», - повідомляє інтернет-сайт Ukraine.is.

Після смерті Федора Терещенка за сімейним маєтком стежила його дружина Наталя. За часів революції замок був розграбований і згодом знищений.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Дениші палац Терещенків монастир  
Матеріали по темі