Суспільство

За 9 місяців держвиконавці Житомирської області стягнули з батьків майже на 40% більше аліментів, аніж за це період торік

10 October 2019, 15:32

280,9 млн грн – саме стільки аліментів стягнули державні виконавці Житомирщини на користь дітей за 9 місяців нинішнього року. Це на 39,6% більше, ніж за аналогічний період 2018 року.

Такі показники озвучив журналістам під час пресконференції, що відбулася 9 жовтня в Головному територіальному управлінні юстиції у Житомирській області, начальник Управління державної виконавчої служби Петро Данилишин. Про це інформує пресслужба теруправління юстиції.

Петро Данилишин повідомив, що додатково діти отримали 3,4 млн грн від штрафів, які сплатили їхні несумлінні батьки за тривале накопичення аліментної заборгованості. Чим більший термін такої несплати, тим більше коштів отримають діти: понад 1 рік заборгованості – 20% від загальної суми боргу, 2 роки – 30%, більше 3 років – 50%. З початку дії таких нововведень (з вересня 2018 р.) органами державної виконавчої служби області стягнуто понад 4 млн грн «штрафних» коштів.

«Дітям також було перераховано 347 тис. грн за виконання їхніми батьками-злісними неплатниками аліментів суспільно корисних робіт. Всього ж з початку дії закону #ЧужихДітейНеБуває (а перший пакет набрав чинності 6 лютого 2018 р.) державними виконавцями області складено 2109 протоколів про адміністративне правопорушення боржників за ст. 183-1 КУпАП, а судами області задоволено та винесено 513 постанов про накладення на боржників стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. Ці роботи вони виконують у 21 районі області та у м. Житомир», – йдеться у повідомленні.

Непоодинокі випадки, зазначив Петро Данилишин, що боржник не може фінансово утримувати дитину, бо не має роботи. Завдяки співпраці органів юстиції зі службою зайнятості з січня 2019 року до центрів зайнятості області звернулося 96 боржників зі сплати аліментів, з них працевлаштовано 26.

Як повідомляв Житомир.info, 3 жовтня 2019 року пресслужба Головного територіального управління юстиції у Житомирській області розповідала про жителя Черняхівського району, який тривалий час не сплачував аліменти своїм трьом дітям та накопичив більш як 90 тис. грн боргу. Разом зі штрафом та виконавчим боргом чоловікові довелося викласти більше 145 тис. грн. А з жителя Овруцького району стягнули 46,7 тис. грн, а також штраф у розмірі 50% від зазначеної суми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аліменти боржник заборгованість юстиція  
Матеріали по темі