Культура

​У Gnatyuk Art Center відкрили виставку робіт відомого українського художника Юрія Нагулка

5 November 2019, 09:56

У Gnatyuk Art Center 2 жовтня представили майже сотню картин заслуженого художника України Юрія Нагулка. На рахунку митця більше 50 персональних виставок, а його роботи були представлені у Нью-Йорку та Парижі. Відкриття виставки «Код нації», яка розповідає про українську ментальність, розпочалася із театралізованого дійства від дитячого театру-студії «Д.У.М.К.А.».

Виставка складається з кількох циклів, який вирізняється один від одного тематикою, стилем, у деяких роботах й технікою.

«Пишу в стилі «юризм», але коли ти розвиваєшся, то техніка змінюється. Те, що зараз бачите за моєю спиною –більш графічна робота, фарбами, але графіка. Є чисто живописні роботи, пейзажі. Наприклад, цикл навпроти нас – роботи на грані реального та абстрактного, тобто віртуальне мистецтво», – розповідає заслужений художник України Юрій Нагулко.


Персональну виставку таких масштабів у Gnatyuk Art Center відкрили вперше.

«Зараз у нас грандіозна подія, тому що, по-перше, нам виповнюється 2 роки і на дворіччя ми запросили художника зі світовим іменем – Юрія Нагулка. Вперше у нас один художник, який відкрив свої роботи повністю в галереї», - зауважує засновник «Гнатюк Арт Центр» Олег Гнатюк.

Запросив до Житомира митця зі світовим ім’ям письменник Михайло Жайворон, який звернувся до Юрія Нагулко з пропозицією проілюструвати власну збірку віршів «Біла книга пророцтв».

«Передзвонив Нагулко, і кажу: ви не проти проілюструвати мою книгу. Він відповів: я, зазвичай, цього не роблю, але друзі моїх друзів це мої друзі. Так вийшло, що він дав згоду. Пізніше я йому передзвонив і кажу: Юрій, а ви не проти, щоб зробити виставку у Житомирі?», – каже поет, письменник Михайло Жайворон.

Художник погодився на таку пропозицію і сьогодні його роботи можуть побачити житомиряни.

Про історію знайомства з художником та улюблену картину із серії «Код нації», розповідає поет Олег Антонюк, який також допомагав організовувати виставку.

«Картина називається «Умиротворення», а умиротворення – це стан душі. Саме такий стан душі має досягти кожна людина. Познайомив нас з Юрієм Михайло Жайворон, коли ми були у його майстерні. Послухали один одного і вирішили після того зробити так, щоб виставка пройшла в Житомирі», – ділиться поет Олег Антонюк.

Житомиряни діляться, подібні роботи бачать вперше і вони по-справжньому надихають.

«Відчувається, що художник переймається і долею, і минулим, і теперішнім українців, зображуючи їх на полотнах. Це мене справді надихає», – каже відвідувачка виставки Тетяна Пушкар.

Роботи художника експонуватимуться в Gnatyuk Art Center до 15 грудня.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виставка Житомир Гнатюк Арт Центр  
Матеріали по темі