Фоторепортаж

Житомирський мікрорайон, який розрісся навколо великого підприємства. Фоторепортаж

5 November 2019, 15:53

Житомирський мікрорайон Паперова фабрика розташований у Корольовському районі міста. Свою назву ця частина Житомира «скопіювала» у підприємства, яке було побудоване на тій території та, власне, стало районоутворювальним. Адже понад півстоліття тому саме довкола «бумажки» почав розростатися житловий масив.

У 2005 році на базі колишньої паперової фабрик було створене нове підприємство – ТОВ «Житомирський картонний комбінат». Влітку 2018 року технічний директор ЖКК Олексій Ковтонюк в інтерв’ю Житомир.info розповідав історію паперової фабрики та однойменного мікрорайону. Він зазначав, що 60 років тому територія, про яку йде мова, була передмістям, адже Житомир у той час закінчувався на Смолянці.

«Це було єдине підприємство в колишньому Радянському Союзі, яке побудувала система споживчої кооперації – Укоопспілка, яка займалася заготівельними операціями, виробництвом продуктів харчування, переробкою сільгосппродукції, хлібозаводами. У їхню сферу входили також всі ринки. Наше підприємство було першим, яке спеціалізувалося на стовідсотковій переробці макулатури, першим в Союзі. У 1958 році був створений проєкт (підприємства), в 1959 почалося будівництво. Це було передмістям, місто закінчувалося на Смолянці, а тут були землі колгоспу імені 40-річчя Жовтня, розташованого в Станишівці. Вони виділили два майданчики – 4 га під промислове будівництво і 0,5 га, через дорогу, для житлового будівництва. Там були побудовані дощаті бараки, вони називалися «фінські будиночки», з щитів, а потім вже побудували «гостинку» («малосімейку»), і потім вже весь цей район ми самі забудовували: було побудовано десять будинків. Тоді кожну п'ятирічку здавався будинок, був план, виділялися централізовано з Києва кошти на соціальний розвиток, давали кошторис, була своя будділянка, і ми будували господарським способом. Садок побудували, їдальню, де зараз кафе, це все будувалося на кошти комбінату. Що стосується транспортної інфраструктури, то мало хто знає, що саме нашою фабрикою в 1978 році електрифіковано тролейбусну лінію від кола на Смолянці до мікрорайону», – розповідав Олексій Ковтонюк.

Нагадаємо, 16 жовтня 2019 року виконком житомирської міської ради ухвалив рішення стосовно видалення 11 аварійних дерев на території Житомирського дошкільного навчального закладу № 3, що у мікрорайоні «бумажки», на вулиці Слобідській, 7.

Як повідомляв Житомир.info, 18 вересня 2018 року на Житомирському картонному комбінаті сталася масштабна пожежа, яку гасили майже добу. На ліквідацію залучалось 11 одиниць техніки та 63 чоловіки особового складу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: паперова фабрика  
Матеріали по темі