Інтерв'ю

Інтерв’ю з Марією Місюровою про її кримінальну справу та бюджетні перспективи медицини й освіти Житомира

29 November 2019, 10:46

В квітні 2019 року 28 депутатів на сесії міської ради проголосували за призначення Марії Місюрової заступницею мера Житомира. До цього вона майже три роки очолювала управління охорони здоров’я Житомирської міської ради. Вже на посаді заступниці з гуманітарних питань її «догнало» кримінальне провадження щодо закупівлі медичного обладнання для міських лікарень, зараз розслідування завершене і справа передана до суду. В чому звинувачують заступницю мера Житомира та чи вважає вона себе винною, що очікує гуманітарну сферу міста в наступному році, чи готові медичні заклади до другого етапу реформи, які зміни чекають освіту та чи вистачить коштів на зарплати – відповіді на ці питання читайте в інтерв’ю Житомир.infoз Марією Місюровою.

- Прем’єр-міністр 27 листопада повідомив про виділення додаткових коштів на зарплати вчителям та лікарям. Цих коштів вистачить, щоб розрахуватися з медиками та освітянами Житомира?

- На сьогоднішній момент область ще не отримала ці кошти, немає чіткого розподілу. Також поки невідома сума на забезпечення реімбурсації по інсуліну, те, що ми недоотримали від держави і також фінансували з міського бюджету – 1,6 мільйони, але ми повинні до кінця року отримати ще близько 1 млн грн, бо нам не вистачає на препарати, на інсулін. І ще ми повинні отримати додаткову субвенцію на заробітну плату медичним працівникам. На сьогодні у нас є недостатність, яка виникає в грудні, - 8,6 мільйонів гривень.

- А ще місяць тому було 14 мільйонів.

- Так, але були проведені й заходи з оптимізації, й, на превеликий жаль, є плинність кадрів. Втім, навіть після отримання коштів з області, недостатність буде виплачена з міського бюджету, бо, по наявній інформації, повністю наші потреби не закриють.

- З освітянами така сама ситуація – коштів не вистачить?

- Там ситуація гірша, не виділили кошти з державного бюджету в повному обсязі на освітян. Будуть призупинені капітальні видатки з міського бюджету, але заробітна плата освітянам буде до кінця року виплачена в повному обсязі.

- Якщо призупинять капітальні видатки, то не завершаться ремонти?

- Так.

- На яких саме об’єктах?

- Це питання до департаменту бюджету та фінансів.

- У державному бюджеті на наступний рік не враховані пропозиції Житомира щодо збільшення освітньої та медичної субвенцій, але на засіданні Уряду 27 листопада говорили, що буде змінений підхід до розрахунку субвенції: в школах почне працювати принцип «гроші ходять за школярем».

- Якщо говорити про охорону здоров’я, то вже прийнята субвенція на три місяці. В березні наші медичні заклади мають укласти договори з Національною службою охорони здоров’я України (НСЗУ), і з 1 квітня 2020 року вони будуть отримувати кошти вже безпосередньо через НСЗУ. Але навіть ця субвенція на три місяці нам доведена з недостатністю близько 14 мільйонів. Щодо освіти, то недостатність складала близько 47 мільйонів, але є ще дотація, яку ми повинні отримати з області – орієнтовно 25 мільйонів, остаточні цифри будемо знати, коли буде розподіл. Також анонсують, що в лютому-березні ми отримаємо кошти за фактичний контингент дітей, бо раніше була формула, яка розраховувалась на кількість дітей, що була на 1 вересня 2018 року. Тому, можливо, недостатність по освітній субвенції буде не велика, можливо її й взагалі не буде і залишаться кошти для розвитку.

-Чи готові поліклініки і лікарні Житомира до другого етапу медичної реформи, яка стосується вторинної ланки?

- Хочу сказати, що ми були готові до цього практично з кінця 2018 року – початку 2019 року: всі заклади 8 листопада 2018 року були автономізовані, вже в травні-липні цього року вони отримали ліцензії і на медичну практику, і на наркотичні препарати. Вже в нас є і фінансові плани, де затверджені зміни на 2020 рік. Зараз наші заклади функціонують як комунальні некомерційні підприємства. З точки зору організаційно правової структури ми все зробили, і всі наші заклади, включаючи стоматологічні поліклініки, автономізовані й готові до укладення договорів з НСЗУ. Щодо комп’ютеризації, то первинна ланка на 100% забезпечена за рахунок, підкреслюю, міського бюджету: впродовж 2017 року на це було виділено 10,6 млн грн. Нам залишається комп’ютеризувати невелику кількість закладів вторинної ланки: в 2019 році ми закрили це питання на 70% - це поліклініки і стаціонари, ще залишається 30% - це деякі відділення стаціонарів, де необхідне впровадження медичної інформаційної системи і треба докупити комп’ютери й принтери.

- Знову за кошти міського бюджету?

- Так, плануємо це зробити за кошти міського бюджету: на 2020 рік це буде 2,3 мільйони гривень.

- Це все стосується готовності закладів, а чи готові працівники, чи готові пацієнти, чи відчують вони зміни?

- Нам би хотілося, щоб вони відчули. Щоб працівники відчули зміни у матеріальному плані, але ми також повинні підвищувати якість надання медичної допомоги, й ми до цього прагнемо. Зміни зараз можемо побачити на первинній ланці, це стосується сервісу, комфорту пацієнтів, заробітної плати лікарів. Сьогодні на вторинній ланці заробітна плата коливається від 4 до 6-7 тисяч гривень, це мізерні зарплати, і нам потрібно щось з цим робити в першу чергу.

- А на первинній ланці зараз які зарплати?

- В середньому лікар отримує 11-12 тисяч гривень, медична сестра, яка працює в команді лікаря, отримує 8-9 тисяч гривень. Різниця є, і ця різниця відчутна, зараз навіть в одній поліклініці можуть працювати лікарі й медсестри з різними заробітними платами, тому ми дійсно прагнемо змін і в першу черго – щодо заробітної плати. Що стосується пацієнтів, то вони повинні й будуть отримувати якісну медичну допомогу. Зауважу – буде дуже жорстка конкуренція за пацієнта, але це добре, це буде стимулювати наші заклади бути кращими, надавати більш якісну допомогу, оновлювати матеріально-технічне оснащення, проявляти себе в тих галузях і в тих методиках, де вони найкращі. В нас є непогані перспективи, тому що в лікарні №1, наприклад, у нас капітально відремонтоване інфекційне відділення, досить потужно функціонує пологове відділення. В лікарні №2 у нас сучасне кардіологічне відділення, хірургічне відділення. Це все допоможе нашим закладам отримувати кошти від НСЗУ. І знову ж таки – буде важливо, скільки пацієнтів прийде до нас.

Фото з Facebook Марії Місюрової

- На первинній ланці зарплата залежить від кількості підписаний декларацій, а на вторинній від чого вона залежатиме?

- Тут буде залежати від кількості наданих медичних послуг.

- Пацієнт зможе сам обирати лікаря, чи лікар первинної ланки буде його направляти до конкретного свого колеги зі «вторинки»?

- Поки що анонсується, і ми до цього теж прагнемо, що сімейний лікар направить, наприклад, до кардіолога, до невролога чи до хірурга без вказування прізвища лікаря. І вже пацієнт зможе обирати того лікаря, ту лікарню, яка йому до вподоби.

- Це буде такий перелік лікарів, як був для первинної ланки, і людина зможе сама обирати?

- Так, зможе обрати будь-кого.

- Буде створений ще один сайт для пацієнтів?

- Ми будемо над цим думати, поки не можу вам сказати. Думаю, що людині в реєстратурі розкажуть, та й більшість житомирян вже знають, до кого йти, орієнтуються. Але так, ми повинні говорити про себе, показувати себе й анонсувати те, що ми робимо. Наприклад, деякі речі щодо оперативних втручань, які ми робимо в лікарні №2, навіть в обласній лікарні не робляться.

- Територіальних обмежень не буде, чи вторинною ланкою в Житомирі зможуть користуватися лише житомиряни?

- Територіальних обмежень не буде, «гроші йдуть за пацієнтом». Наприклад у нас в Центрі ПМСД (первинної медико-санітарної допомоги) є невеликий відсоток людей, які не проживають на території Житомирської ОТГ. Вони попереджені, що лікар може не виїхати на виклик, але вони захотіли укласти договір-декларацію з сімейним лікарем, який працює в нашому місті.

- З медициною зрозуміло, а щодо освіти – які зміни плануються на наступний рік?

- На наступний рік кардинальні зміни не плануються, будемо продовжувати ті, що є, але ми готуємося до наступного етапу реформи, бо в нас повинні вже з 2024 до 2027 року відбутися зміни профільної освіти: мають бути ліцеї, гімназії. Школи поступово будуть переходити в інші форми, але це не в 2020 році.

- Можливо будуть ще конкурси на посади директорів шкіл?

- Зараз у нас оголошений конкурс на посаду директора спеціалізованої школи №12. Далі у нас під питанням школа №22 і поки що все.

- А як з ПТУ, які не потрапили в пілотний проект?

- Будемо фінансувати, утримувати, але в рамках реформи вони повинні підвищувати якість надання освітніх послуг, бо це профільна освіта, вона надважлива. Також вирішено провести аудит професійно-технічних закладів на рівні держави і області, але це плани на 2020-2021 роки.

- Соціальний захист – теж ваш напрямок, які там можливі зміни?

- Фінансування практично залишається на тому ж рівні, але хочу сказати, що в нас постійно зростає потреба в матеріальній допомозі, допомозі на лікування: більше людей звертається за наданням допомоги на операції. Взагалі, переважна більшість людей звертається за матеріальною допомогою для вирішення питань, які стосуються охорони здоров’я. Є й інші питання по департаменту соціальної політики, який за розмірами видатків у міському бюджеті на другому місці після освіти.

Фото з Facebook Марії Місюрової

- Культура ж теж вам підпорядковується?

- Так (посміхається).

- Але я так бачу, що ви не дуже втручаєтесь в цей процес.

- По культурі є кадрове питання: практично більш ніж півроку немає начальника управління. Ми оголошували конкурс, але не обрали достойного кандидата і знов оголошений конкурс на начальника управління культури. Нам дійсно потрібен фахівець, не тільки творча людина, але й менеджер, який буде виконувати управлінські завдання. Тому ми чекаємо кандидатури й достойну людину, яка зможе зайняти це місце. Поки що там виконуючий обов’язки.

- З підпорядкованих вам структурних підрозділів де найбільше вакансій, де не вистачає кадрів?

- В управління культури і управлінні охорони здоров’я.

- Чому так? Зарплати невеликі?

- По-перше, це служба в органах місцевого самоврядування, щоб сюди потрапити треба пройти конкурс: тестування, співбесіда. І не кожна людина хоче цим займатися, бо це досить важко, навіть підготуватися до конкурсу. По-друге, коли люди вже приходять сюди працювати, бачать ці обсяги роботи, то вони просто звільняються, навіть не зважаючи на заробітну плату від 10 до 14 тисяч гривень, в залежності від вислуги, рангу і так далі. Важко знайти кваліфікованого спеціаліста, який буде тут працювати. Важко знайти і на начальника управління, і навіть просто на посаду спеціаліста.

- Давайте поговоримо про вашу кримінальну справу, яка вже пішла до суду: є офіційні повідомлення прокуратури з цього приводу, а хотілося б почути позицію одного з фігурантів справи. Ви можете прокоментувати звинувачення правоохоронців на вашу адресу?

- Хотіла б офіційно заявити, що я не скоювала жодного злочину, продовжую сумлінно працювати і виконувати свої службові обов’язки. Наголошую, що жодного обвинувачення у розкраданні коштів мені пред’явлено не було, але мені дійсно пред’явлене обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України – службове недбальство. Проте дане обвинувачення, на мою думку, є безпідставним, необґрунтованим, і я готова доводити це в суді. Якщо коротко, то суть обвинувачення полягає у тому, що я, перебуваючи на посаді начальника управління охорони здоров’я і будучи головою тендерного комітету, при підготовці тендеру нібито належним чином не провела моніторинг цін на ринку для визначення так званої очікуваної вартості медичного обладнання. І це призвело до того, що фірмою- переможцем тендеру було реалізоване обладнання з порушенням принципу економії бюджетних коштів. Проте, згідно закону «Про публічні закупівлі» поняття очікуваної вартості жодним чином не впливає на ті цінові пропозиції, які надаються учасниками торгів. У даному випадку очікувана вартість обладнання вимагала проведення електронного аукціону через систему ProZorrо, що і було зроблено. Я жодним чином не впливала і не могла вплинути на ті цінові пропозиції, що надавали учасники торгів. Крім того, закупівлі були проведені в межах виділених коштів, без будь-якого перевищення навіть на 1 гривню. Тендерний комітет самостійно не визначав, що саме купувати, потреби визначали самі лікарні. Зауважу, що обладнання було придбане високої якості, «експерт-класу». Зокрема, відеоколоноскоп, про який йде мова у справі, вирішили придбати разом із хірургічним блоком, що дозволяє лікарям робити не тільки діагностику, а й операції. Це обладнання вже працює майже два роки, рятує життя людей, на ньому вже зроблено більше 600 оперативних втручань. Я заявляю, що моя совість чиста, я впевнена у своїй правоті, спокійно виконую свою роботу і всі обвинувачення готова спростувати в суді у встановленому законом порядку. Я не можу собі дозволити ніякої недбалості, бо в мене є принципи, і навіть генетично в мені це не закладене.

Фото з Facebook Марії Місюрової

- Це єдине звинувачення щодо вас чи може ще інші є?

- Ні, це єдине. Хоча тендерів було проведено багато. Зауважу, що в 2018 році був проведений комплексний аудит: перевірили всі закупівлі управління охорони здоров’я, починаючи з 2016 року, і ніяких зауважень не було. І по тим закупівлям, за якими мене звинувачують у службовій недбалості, теж зауважень не було. А Держаудитслужба, яка проводила перевірку, є єдиним органом, який може оцінювати поводження з фінансами.

- Я так розумію, що слідство не зважало на результати перевірки Держаудитслужби. Можливо, тут справа в чомусь особистому?

- Я не можу це коментувати, але хочу сказати, що на той час, коли проходили закупівлі, ніяких скарг з Антимонопольного комітету не було. Все було проведене згідно чинного законодавства, і ніяких порушень виявлено не було.

- Взагалі морально важко жити під слідством?

- Дуже важко сприймати неправдиву інформацію, дуже важко, коли багато бруду, але ти знаєш, що ти правий, що ти зробив це для людей, навіть не очікуючи ніякої вдячності. Крім того, є родина, в мене є донька, мама, на яких це впливає, і для мене це – найважче. Але я впевнена в собі, впевнена в тих діях, які я робила, мене підтримує медична громада міста, це досить потужна підтримка. Мене підтримує і депутатський корпус, тому що я працювала абсолютно відкрито на посаді начальника управління охорони здоров’я три роки, і на заступника міського голови мене рекомендував міський голова, депутати підтримали, я маю відповідальність і перед своєю посадою, тому буду захищати свої дії і спростовувати все те, що відбувається.

- Якби раніше знали, що таке служба в органі місцевого самоврядування, пішли б сюди працювати?

- Я дуже багато думала про це останнім часом, тому що деякі обставини змушують нас переглядати попередні рішення. Але хочу сказати, що навіть не зважаючи на те, що зараз я проходжу і буду проходити, я радію від того, що нам вдалося змінити медицину в місті. Це факт, і ми від цього нікуди не дінемося: є зміни, вони ще не настільки кардинальні, як нам би хотілося, але завдяки моїй роботі, роботі управління охорони здоров’я, були оновлені приймальні відділення, оперативні блоки, зроблено дуже багато роботи. І на сьогоднішній момент Житомир є єдиним містом, де існує такий великий Центр первинної допомоги, який охоплює весь обласний центр і ОТГ, у нас всі заклади вже готові до укладення договорів з НСЗУ, дуже багато роботи зроблено. І я думаю, що більшість людей розуміє, як важко змінювати те, що не змінювалось дуже багато років.

- Останнє запитання – як ви відволікаєтесь від цього всього, як відпочиваєте від роботи?

- Займаюсь спортом (посміхається). Я кандидат в майстри спорту з настільного тенісу, була чемпіонкою в інституті, 20 років вже чемпіонка серед медичних працівників області, і вже два роки поспіль виграю на спартакіадах, які проводяться для посадовців органів місцевого самоврядування. І ще є робота по господарству, бо я живу за містом, в приватному будинку.

- Скільки разів на тиждень тренуєтесь?

- Намагаюся два-три рази, але часу бракує.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Місюрова  
Матеріали по темі