ДОПОМОГА

Як працює система безоплатної правової допомоги у Житомирі та хто може скористатися нею

10 December 2019, 14:42

У Міжнародний день прав людини, 10 грудня, у Житомирському регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели День відкритих дверей та розповіли, як працює система. Саме сюди громадяни України можуть звернутися за безкоштовною консультацією адвокатів та розраховувати на представництво власних інтересів у суді.

Загалом у Житомирській області працює чотири міських центри з надання безоплатної правової допомоги: у Житомирі, Бердичеві, Коростені та Новограді-Волинському.

«У регіональному центрі працює 105 адвокатів, і за 7 років існування системи ми видали понад 12 тис. доручень адвокатам. Вони домоглися 41 виправдовувального вироку», – зазначає директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Олександр Гербеда.


У Житомирському міському центрі працює 55 адвокатів, найчастіше люди звертаються сюди з сімейними питаннями.

«Якщо взяти в середньому, то за останні три роки ми фіксуємо приблизно 6 тис. звернень щороку, з них близько 2 тисяч – вторинна допомога, коли допомагає адвокат чи юрист центру. Вся інша частина – правові консультації, надання роз'яснень та правової інформації. 20% звернень – це сімейні питання, зокрема, розлучення та сплати аліментів», – розповідає в.о. директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Олександр Коваль.

За послуги, які надають адвокати, сплачує держава. Як повідомив очільник регіонального центру, цього року за роботу адвокатів виплатили понад 12 млн гривень.

Свою історію співпраці з центром розповідає пенсіонер Анатолій, який 11 років намагається приватизувати земельну ділянку у селі.

«Заяву в Корчацьку сільську раду писав, мені відмовили. Тетерівську сільську раду писав, також відмовили та жодних аргументів не надавали. Тоді мені однокласниця сказала звернутися у цей центр. Мене зареєстрували й сказали, що мені зателефонує адвокат. Мені зателефонувала Ірина Михайлівна», – розповів Анатолій Яворський.

«Була відповідь, що земельна ділянка вільна, проте аргументів та мотивів ніхто не називав, просто йому відмовляли. Ми були змушені почати процес приватизації земельної ділянки та повернутися до першого кроку і написали повторну заяву до місцевої громади, тому що всі попередні заяви, які писав клієнт під диктовку місцевих чиновників у сільській раді, вони містили некоректні відомості. Скажімо, йому радили написати «передайте мені земельну ділянку», «закріпіть за мною»», – додає адвокатка Ірина Могильницька.

Врешті суд став на сторону пенсіонера і зобов'язав сільську раду повторно розглянути його заяву.

Варто зауважити, що Регіональний центр на майдані Соборному, 1 займається виключно кримінальними справами, а Житомирський міський центр за адресою вул. Гагаріна, 47 – цивільними та адміністративними.

Нагадаємо, відкриття Житомирського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулося у липні 2015 року.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: допомога правова допомога БВПД  
Матеріали по темі