Влада

У Житомирській області хочуть утворити ландшафтний заказник, аби зберегти давньоруське городище Ярополка

11 December 2019, 16:59

В Андрушівському районі Житомирської області збираються утворити ландшафтний заказник «Яроповицький». Межі ще одного заказника, розташованого на території області, хочуть розширити.

Проєкт рішення сесії Житомирської обласної ради «Про утворення ландшафтного заказника місцевого значення «Яроповицький» та розширення меж заказника «Пилипівка» опублікований на сайті облради від 11 грудня 2019 року.

У характеристиці заказника «Яроповицький», яка подана у додатку до проєкту рішення, зазначено, що об’єкт займатиме 10,5 га та буде розташовуватися на території Андрушівського лісництва.

Мета утворення заказника – зберегти лісостеповий ландшафт і давньоруське городище Ярополка.

«Територія заказника – природна виположена балка серед полів довжиною близько 1300 м, шириною 300-500 м, глибиною 30 м. Борти балки штучно заліснені сосновими культурами. Лісові виділи на східному борту балки є окремими, вони розділені ділянками лучних степів на схилах, які разом з лісовими ділянками створюють мальовничі лісостепові ландшафти. Пріоритетами охорони у заказнику є збереження лісостепового ландшафту, ділянок лучно-степової рослинності, популяції регіонально рідкісного виду – дзвоників сибірських – та археологічної пам’ятки – давньоруського городища Ярополка», – зазначено у характеристиці заказника.

Межі ландшафтного заказника місцевого значення «Пилипівка» мають намір розширити на 37,8 га, встановивши загальну його площу у розмірі 92,7 га.

«У вологових соснових лісах знайдено плавун колючий, а у багатих сосняках різнотравних – лілію лісову – види, занесені у Червону книгу України. Найбільшу цінність у заказнику має мезоефтрофне болото з щільними куртинами чагарникових верб: верби попелястої, верби вушкатої, верби тритичинкової, які чергуються з трав’яними ділянками, на яких домінують осока струнка, осока гостровидна, осока чорна та ін. Ці болотні та лучно-болотні комплекси характеризуються виключним багатством флори. Саме у даних фітоценозах охоронятимуться види рослин, занесені у Червону книгу України, – пальчатокорінник м'ясо-червоний та пальчатокорінник плямистий», – йдеться, зокрема, у характеристиці заказника «Пилипівка».

На сайті ДП «Житомирське лісове господарство» зазначено, що ландшафтний заказник «Пилипівка» площею 54,9 га «утворений 15.12.2011 р. з метою охорони лісових і болотних екосистем; видів рослин і тварин, занесених до Червоної книги України, – гніздівки звичайної, коручки морозниковидної, любки дволистої, журавля сірого, лелеки чорного».

Як повідомляв Житомир.info, 6 грудня 2019 року на сайті облради опублікували проєкт рішення про утворення ландшафтного заказника місцевого значення «Урочище біля трьох дубів» на території Пищівського лісництва Державного підприємства «Новоград-Волинське досвідне лісомисливське господарство».

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: заказник проєкт рішення  
Матеріали по темі