Суспільство

У Житомирській області розташовані найнебезпечніші в Україні склади боєприпасів

26 March 2007, 17:14

Цього року зі складів Західного Оперативного Командування не вивозять боєприпаси. Як стало відомо Радіо Свобода, Кабінет Міністрів зволікає з фінансуванням утилізації вибухонебезпечних предметів по усій Україні. Лише з Львівщини цього року запланували вивезти на утилізацію більше 71 тисячі тонн вибухонебезпечних предметів.Як повідомили в Західному Оперативному командуванні, три місяці боєприпаси завантажені у спеціальні контейнери і готові до вивезення – на утилізацію чи використання під час військових навчань.

Однак Міністерство промисловості уже третій місяць не видає нарядів на вилучення боєприпасів. Без цього папірця ніхто з офіцерів не видасть небезпечні предмети. Позицію Міністерства військові не розуміють. Олександр Паронюк, керівник прес-служби ЗОК заявив: «Одним з найголовніших завдань для Міністерства є вивезення і подальша утилізація боєприпасів, бо це вибухонебезпечні предмети, і вони створюють небезпеку для багатьох мешканців західної України».

Найнебезпечніші склади розташовані на Львівщини, Житомирщині і Хмельниччині. Половина усіх боєприпасів України – близько 1 мільйона тонн ракетно-артилерійського спорядження зберігались на території Західної України.

Ситуацію з фінансуванням програми утилізації надлишкових боєприпасів прокоментував Радіо Свобода Костянтин Саділов, старший офіцер управління прес-служби Міністерства оборони: «На сьогоднішній день у Збройних силах України майже на 135 арсеналах, базах та складах зберігаються близько 1,5 мільйонів тон боєприпасів. З цієї кількості більше половини (800 тисяч тон) – українській армії не потрібні, є надлишковими і потребують або комерційної реалізації, або утилізації».

«Державним бюджетом на цей рік передбачені кошти, які планується виділити на утилізацію звичайних видів боєприпасів і рідинних компонентів ракетного палива. Це 71 мільйон 185 тисяч гривень. Лише 2 мільйони 800 тисяч гривень передбачені з загальним фондом, а решта суми, тобто 68 мільйонів 385 тисяч гривень передбачені спеціальним фондом, який має наповнюватися за рахунок власної діяльності Міністерства оборони України, тобто реалізацією надлишкового військового майна».

«Не дивлячись на те, що вже скоро настане четвертий місяць (2007 року), спеціальний фонд майже не наповнюється, тому що розпорядженням Кабінету Міністрів України № 491 від вересня минулого року Міністерству оборони призупинена можливість проведення операцій з нерухомим майном, зі здачею в оренду об’єктів Міністерства оборони, а це і є левова частка наповнення спеціального фонду». За метеріалами ukraine.radiosvoboda.org

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі