Місто

У Житомирі показали, як відбувається реконструкція «ОСК-2», де очищують воду з промзони

21 February 2020, 20:13

На якому етапі реконструкція очисних спорудах «ОСК-2», 21 лютого показав директор КП «Житомирводоканал».

«Зараз ми знаходимося біля пісколовок та решіток. Решітки очищують річні води від забруднень, які скидають люди, а пісколовки видаляють пісок, який також необхідно вийняти з стічних водах, аби він не зносив самі очисні споруди. Ось це, буде приміщення, де будуть самі решітки, а це вигрузка з решіток того, що з них дістали та утилізація твердих забруднень», – говорить директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Реконструкції цього об'єкту дозволить заощаджувати на електроенергії, каже Андрій Нікітін.

«Ці очисні споруди знаходяться далі від міста. Що головне: скид води з головних очисних споруд зараз знаходиться в межах міста, а скид очисних споруд майданчика, на якому ми знаходимося, поза межами міста. Це дуже важливо з точки зору екології. В майбутньому, коли ми відмовимося, від очисних споруд номер один, ми будемо заощаджувати велику кількість електричної енергії та можемо зменшити кількість обслуговуючого персоналу, що також впливає на тариф. Орієнтовна кількість економії електроенергії складає майже 30 тис. кВт на добу», – запевнив Андрій Нікітін.


За словами керівника житомирського водоканалу, після модернізації каналізаційні очисні споруди зможуть впоратися з речовинами, які суттєво впливають на екологічний стан річок.

«Ці очисні споруди каналізації – єдині в Україні споруди каналізації, які будуються за найкращим німецьким стандартами. Це означає, що ці очисні споруди 100% зможуть видалити важкі забруднення, у тому числі фосфати та азот. Це те, що впливає на стан наших річок, через що з'являються сині, зелені водорості», – говорить директор КП «Житомирводоканал».

Роботи планують завершити у наступному році.

«Будівництво здійснюється словенською компанією Aztek. Вартість будівництва складає 10 млн 600 тис. євро. Змінений термін введення в експлуатацію, сьогодні це четвертий місяць (квітень) 2021 року. Далі йде дефектний період, і він триватиме до листопада 2021 року», – каже Андрій Нікітін.

Наразі від забруднення воду очищають кількома етапами. На деяких етапах люди працюють руками, після реконструкції очисних споруд технологія зміниться.

«Люди зараз працюють з досвідом, але, буває, дивишся на них, і стає шкода, адже все роблять руками. Руками тягають ці відра з відходами після решіток. Після реконструкції, коли ми запустимо у роботу нові очисні споруди, все докорінно зміниться: працювати буде автоматика. Наприклад, на решітках, для порівняння, відра зникнуть, транспортери будуть, все буде йти на ущільнення осадка відходів, у контейнери і відразу грузитися тельферами на машини. Тобто, ручна праця буде виключена на 100%», – ділиться інженер очисних споруд «ОСК-2» Яків Розенцвайх.

У перспективних планах – будівництво станції очистки води і реконструкція каналізації, каже міський голова.

«Десь протягом кількох тижнів ми отримаємо дозвіл на будівництво станції очистки води і почнемо будувати її в цьому році. Це серце водоканалу – станція очистки води. В цьому році також продовжаться роботи по заміні магістральних водогонів, дюкерів. Дуже важлива частина: у нас є головна каналізаційна помпова станція в Житомирі, якій вже дуже багато років і яка знаходиться в дуже важкому стані. І завдяки співпраці зі Світовим банком та зі словенським урядом ми в минулому році отримали грант для міста Житомира 2,8 млн євро на повну реконструкцію головної каналізаційної станції. Це повністю грантові кошти, які місто Житомир отримало для реконструкції. За декілька років ми отримаємо фактично новий водоканал, найсучасніший в Україні, це точно. І ситуація з водою значно покращиться. Ну, і з екологією – також», – зазначив міський голова.

Завершення модернізації очисних споруд призведе до покращення якості води, а також значно покращить умови роботи співробітників водоканалу.

Нагадаємо, 11 липня 2019 року тут показали, як очищають воду з промислових підприємств.

Як повідомляв Житомир.info, 10 лютого директор житомирського водоканалу розповів, з чого складається новий тариф та коли покращиться якість води в кранах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал каналізація Нікітін вода  
Матеріали по темі