Фоторепортаж

Портрети видатної поетеси та столітні стіни: який вигляд має музична школа №4 імені Лесі Українки у Житомирі. Фоторепортаж

25 February 2020, 15:45

З квітня 2019 року музичній школі №4 у Житомирі присвоєно ім’я видатної поетеси Лесі Українки. Невелика цегляна будівля музичної школи розташована за адресою вулиця Лесі Українки, 15а у Житомирі, неподалік перехрестя з вулицею Перемоги. На будівлі розміщена дошка із зображенням погруддя поетеси і написом: «Хто визволиться сам – той буде вільний. Леся Українка, геніальна дочка українського народу, в 1880-90-х роках відвідувала м. Житомир».

Будинок, збудований на межі 19-20 століття, належав відомому юристу Семену Громачевському, з 1990-х років тут музична школа. Всередині збереглися навіть ліпнина на стелях.

«Її життя було нерозривно пов'язане з музикою. Вона хотіла стати музикантом, але через хворобу не змогла реалізуватися як музикант. Але вона любила музику, писала вірші, на які складали пісні. Всі її поетичні твори співзвучні музиці. Вони всі співаються. Вона організувала етноекспедицію, збирала фольклор і видала збірку 220 пісень. Сама грала на фортепіано, брала уроки у Миколи Лисенка. Леся Українка є гарним мотиватором, прикладом для наших дітей навчатися музиці. Ми постійно проводимо проєкти, пов'язані з її творчістю і її улюбленими композиторами. Ми завжди хотіли, щоб школа носила ім'я Лесі Українки. У 90-х роках житомирський скульптор Василь Фещенко зробив цей чудовий барельєф. А у квітні 2019 року нашій школі присвоїли ім'я Лесі Українки», – розповіла директорка школи Броніслава Глібко.

149 років тому, 25 лютого 1871 року, в місті Звягель (нині Новоград-Волинський) народилася відома українська поетеса, письменниця, перекладачка, культурна діячка Леся Українка (справжнє ім’я Лариса Петрівна Косач-Квітка).

Рік тому, 25 лютого 2019 року у день народження поетеси, Житомир.info публікував фоторепортаж з вулиці Лесі Українки у Житомирі.

Який вигляд має музична школа №4 імені Лесі Українки – дивіться у фоторепортажі на нашому сайті.

Як повідомляв Житомир.info, обласна влада хоче, щоб в Україні 2021 рік був роком Лесі Українки, а в Житомирі встановили пам’ятник Мавці.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Леся Українка музична школа  
Матеріали по темі